USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60
Світ вражає: Комета могла знищити одну з культур корінних американців. Дослідження
Американські дослідники знайшли свідчення космічного катаклізму 1500-річної давнини, коли вибух комети над Північною Америкою спричинив падіння стародавньої культури Хоупвелл.

Уламки комети, що пролітала, можливо, впали поруч із поселеннями Хоупвелл в Огайо, викликавши вибух у повітрі, пише НВ.

Традиція Хоупвелл чи культура Хоупвелл – це комплекс схожих археологічних культур корінних американців, що існував у східній частині сучасних США у період між 200 роками до н.е. та 500 роками н. е.

Аналізуючи зразки гірських порід, зібрані в 11 місцях археологічних розкопок у долині річки Огайо, група дослідників з факультетів антропології та геології Університету Цинциннаті (Огайо) виявила речові докази того, що комета, що вибухнула, могла зіграти значну роль у загибелі людей Хоупвелл.
Зразки включали кам’яні залишки цього космічного об’єкта, що розпався, який був зруйнований в результаті вибуху, що розкидав його уламки всюди у всіх напрямках.

«Космічні події, такі як вибухи астероїдів і комет, залишають після себе велику кількість рідкісного елемента, відомого як платина», – пояснив антрополог та провідний автор дослідження Кеннет Танкерслі у прес-релізі Університету Цинциннаті. «Проблема в тому, що платина також виникає при виверженнях вулканів. Отже, ми також шукаємо ще один рідкісний елемент, виявлений у позаземних явищах, таких як метеоритні кратери, іридій. І ми виявили сплеск як в іридії, так і в платині».
Грунтуючись на результатах радіовуглецевого та типологічного датування, дослідники дійшли висновку, що ця катастрофічна подія могла статися десь між 252 та 383 роками нашої ери.

«Цей період збігається з історично задокументованими кометами, що зближуються із Землею, і відбувається безпосередньо перед культурним спадом Хоупвелла», – написали дослідники з Університету Цинциннаті у статті.

Попередні дослідження показали, що в районі нинішніх східних Сполучених Штатів у цей період відбулася епідемія масштабних та руйнівних лісових пожеж, внаслідок яких було спалено безліч лісів та сільськогосподарських угідь. Дослідники виявили шар відкладень деревного вугілля на стоянках культури Хоупвелл разом із мікрометеоритами, довівши, що це пожежі сталися у той же час, що і навколоземний вибух комети.

На думку вчених, жителі Хоупвелла, які пережили вибух третього чи четвертого століття, були оточені сценами неймовірних руйнувань. Ті, що вижили, які проживали неподалік епіцентру вибуху, що стався над нинішнім містом Мілфорд на південному заході Огайо, були б особливо шоковані та травмовані тим, що вони пережили.
«Схоже, ця подія завдала серйозних збитків сільському господарству, – сказав професор біології та співавтор дослідження Девід Ленц, зазначивши вплив вибуху на харчовий ланцюг. – Люди не мали хороших способів зберігати кукурудзу протягом тривалого часу. Втрата одного-двох урожаїв викликала б масові страждання».

«І якби вибух зрівняв із землею ліси, корінні жителі втратили б горіхові дерева, такі як волоський горіх та гікорі, які служили добрим джерелом їжі взимку. Коли ваш урожай кукурудзи зазнає невдачі, ви, зазвичай, можете покластися на врожай дерев. Але якби вони були знищені, це було б неймовірно руйнівно», – додав він.

Перш ніж настав кінець, культура Хоупвелл, здавалося, процвітала. Вони жили в гармонії з природою, зі своїми богами та один з одним сотні років. Зрозуміло, що лише значна руйнівна і руйнівна подія чи серія подій могли призвести до раптового падіння їхньої культури.

Дослідження передбачає, що вибух уламків міг викликати пожежі на території приблизно в 23 828 квадратних кілометрів. Про те, що сталася катастрофічна подія, існують легенди, які досі передають з вуст в уста нащадки давніх корінних американців.

«Існують легенди про рогату змію, яка літала по небу і кидала каміння вниз, перш ніж звалитися в річку», – говорить Кеннет Тенкерслі. «Коли ви бачите комету, вона виглядає як велика змія».

Інші народи передають історію про те, що у небі з’явилася «небесна пантера», яка могла знищувати ліси. Також є легенда, в якій йдеться про день, коли Сонце впало на землю.

«Справді, подібний вибух міг бути схожим на вибух атомної бомби», – говорить Тенкерслі.

Хоча докази існування комети, що вибухнула, переконливі, ще багато належить дізнатися про її вплив на культуру Хоупвелл.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus