USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Коли світ поглине катастрофа: створено “зябра” для людей
До 2100 року через глобальне потепління рівень світового океану підніметься так високо, що мільярди людей втратять рідні міста, розташовані біля узбережжя.
Людству доведеться якось виживати в таких умовах.
Тому матеріалознавець Джун Камеї розробив концепт знімних зябер Amphibio, які можна носити, як комір, розповідає Politeka

Ідея такого незвичайного коміра прийшла в голову Камеї, коли він вивчав будову комах, які вміють пірнати в воду. Їх тіла створюють крихітний повітряний бар’єр між собою і водою. Завдяки цьому бар’єру комахи не тільки залишаються сухими, а й можуть дихати – він фільтрує кисень, який міститься у воді і направляє його в тіло.

Комір Amphibio зроблений з схожого пористого гідрофобного матеріалу. Сам Камеї пояснює, що “морська вода містить молекули кисню, які постійно надходять в неї через коливання хвиль, а зябра можуть поповнювати запаси кисню завдяки своїй пористій структурі – молекули можуть вільно переміщатися в воді по мембрані”. Інноваційний комір зможе розчиняти в воді вуглекислий газ аналогічним чином.

Оборки цих штучних зябер збільшують їх площу, а отже, і покращують їх здатність подавати кисень до маски, яка буде закривати ніс і рот. Але хоча Камеї продемонстрував роботу свого винаходу, люди поки не зможуть дихати під водою за допомогою його прототипу. При його поточній потужності площа коміра повинна становити 31,9 кв. метра – тільки тоді зябра зможуть подавати достатню для людини кількість кисню. А це вже вийде не комір, а невелика квартира.
Актуальним залишається питання: чи зможе Камеї поліпшити свої зябра і чи зможуть люди носити Amphibio замість громіздкого водолазного спорядження? Розробник стверджує, що “матеріал можна доопрацювати так, щоб поліпшити його вміння поглинати кисень”, але подробиць не розкриває.

Камеї планує продовжити свої розробки – благо, до 2100 роки часу у нього досить.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus