USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Коли на Місяці вивергалися вулкани: неочікуване відкриття науковців
Місяць – єдиний природний супутник Землі. Ймовірно, що це найкраще досліджене тіло Сонячної системи окрім самої Землі та єдине космічне тіло, де побувала людина.

Та Місяць все не перестає дивувати. Китайські науковці проаналізували реголіт, добутий їхньою національним космічним зондом та зробили цікаве відкриття.

Автоматична міжпланетна станція Китайського національного космічного управління (CNSA) сіла на Місяць 1 грудня 2020 року. 3 грудня апарат завершив забір зразків реголіту та повернувся на навколомісячну (селеноцентричну) орбіту. А вже у 2021 році капсула зі зразками успішно приземлилася на території Китаю. З того часу реголіт ретельно вивчався, що дозволило зробити цікаве відкриття.
Церемонія діставання капсули з місячним реголітом
Церемонія діставання капсули з місячним реголітом

Місяць та вулканізм

Невдовзі після отримання реголіту китайськими науковцями, з’явилася інформація, що ці зразки мають вулканічне походження.

Раніше реголіт з Місяця потрапляв на Землю завдяки американській пілотованій програмі «Аполлон» та радянським автоматичним міжпланетним станціям «Луна». І радянські, і американські зразки показали, що вулканізм на Місяці припинився близько 2,8 мільярда років тому.

Та китайські вулканічні зразки показали зовсім іншу «картину» – їхній вік становив 2,03 мільярда років. Це свідчить, що в окремих регіонах Місяця вулканічні процеси тривали значно довше, ніж вважалося раніше. Відкриття може вплинути на наше розуміння еволюції супутника.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus