USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.60 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Колібрі можуть бачити кольори, які не можуть вловити людські очі
Нове дослідження, проведене Прінстонським університетом, виявило, що колібрі здатні вловлювати «неспектральні» колірні комбінації, які люди не можуть бачити.

Про це повідомляє ТСН.

Людський зір, як і у більшості інших приматів, є трихроматичним і використовує три типи фоторецепторів клітин, які є в оці: сині колбочки, зелені колоски і червоні колбочки. Нове дослідження показує, що замість цього колібрі використовують чотири типи колбочок, які допомагають їм обробляти відмінності між різними кольорами.

Тварини з додатковим конусом можуть бачити ще більший спектр кольорів, будучи чутливими до більшої кількості світлових довжин хвиль, що дозволяє бачити інші колірні комбінації, які людина не може навіть уявити.

«Люди – дальтоніки порівняно із птахами і багатьма іншими тваринами. Мало того, що четвертий тип колірного конуса розширює діапазон видимих ​​птахами квітів до ультрафіолету, він потенційно дозволяє птахам сприймати поєднані кольори, такі як ультрафіолетове + зелений і ультрафіолетовий + червоний», - пояснює еволюційний біолог Мері Касвелл Стоддард з Прінстонського університету.

Вважається, що птахи з їх додатковим конусним елементом можуть сприймати до п’яти спектральних кольорів, включаючи фіолетовий, ультрафіолетовий+червоний, ультрафіолетовий+зелений, ультрафіолетовий+жовтий і ультрафіолетовий+фіолетовий.

Щоб перевірити це, Касвелл і її команда встановили світлодіодні трубки «пташиного зору», запрограмовані на відображення низки кольорів, включаючи неспектральні, які люди не можуть бачити.

Ці пристрої були потім поміщені поруч з живильниками для води, деякі з яких містили цукрову воду, яка подобається птахам, поряд з одним кольором, коли інші містили звичайну воду поруч з іншим кольором.

Потім вони поміняли місцями ці годівниці і побачили, чи можуть птахи використовувати кольоровий індикатор, щоб визначити, який корм був яким. Як виявилося, тварини могли легко розрізняти різні види не спектральних кольорів, щоб отримати солодку нагороду.

«Було дивно це спостерігати», - резюмує співавтор дослідження Гарольд Ейстер.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus