USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Кофеїн допомагає бджолам ефективніше запилювати квіти – дослідження
Завдяки кофеїну бджоли краще знаходять потрібні їм квіти та запилюють їх більш ефективно.

Нове дослідження опублікували в журналі Current Biology.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Препарат покращує пам’ять бджіл і стимулює їх шукати певні квіти. Більш ранні дослідження демонстрували, що бджоли воліють шукати квіти, на які додано кофеїн. Тоді вчені висунули гіпотезу, що бджоли просто стали залежні від речовини.

«Коли ви даєте бджолам кофеїн, вони не літають петлями, але здаються більш мотивованими і більш ефективними. Ми хотіли подивитися, чи допоможе кофеїн їх мозку створити позитивний зв’язок між запахом певної квітки і цукром», – говорить Сара Арнольд, автор нового дослідження.

Замість кофеїну в квітці дослідники залишали кофеїн в бджолиних вуликах. В експерименті він змішувався з розчином цукру і запахом полуниці.

План полягав у тому, щоб перевірити, чи краще бджоли, які вживають кофеїн, націлені на потрібні квіти. В цьому випадку такі, які пахнуть полуницею. Для порівняння, другій групі бджіл давали той же розчин полуниці, але вже без кофеїну. Третій – розчин цукру без запаху.

В експериментальному середовищі бджоли, які куштували кофеїн, найчастіше воліли квітів полуниці – таких виявилося понад 70%. Серед бджіл, які вживають цукор, – тільки 45%.

Це перше дослідження, яке з’ясувало, як саме кофеїн впливає на поведінку бджіл. Дослідники говорять, що результати можуть мати велике значення для фермерів.

Багато господарств щорічно закуповують великі обсяги бджіл-запилювачів. Дослідження показують, що тільки чверть з них відвідує цільову культуру. А переважна більшість відволікається на будь-які інші квіти. Арнольд пропонує використовувати кофеїн, щоб бджоли зосередилися на необхідному врожаї, що може допомогти як фермерам, так і навколишнього екосистемі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus