USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Хто заробляє мільярди на Big Data?
Енергомісткі центри обробки даних лежать в основі всіх веб-платформ, починаючи від дрібних сервісів, закінчуючи Google і Facebook. Колись основним критерієм розміщення дата-центрів була близькість до клієнта, але в міру зростання попиту і розвитку технологій телекому витрати стали грати вирішальну роль у виборі ЦОДу (центр обробки даних).

Дешева, стабільна електроенергія, вироблена гідроелектроенергетика, а також крижана вода, яка може використовуватися для охолодження комп'ютерів, дає економічні переваги для скандинавських об'єктів поблизу Полярного кола. Тому не дивно, що Google, Microsoft і Facebook обрали північні скандинавські місця для розміщення величезних нових центрів обробки даних, інформує bin.ua.

На додаток до зниження витрат ці ЦОДи є одними з найбільш "зелених" в світі. Вся вироблена енергія - чиста, прохолодне повітря робить непотрібним кондиціонер, а Північний Льодовитий океан є природним холодоагентом.

Так, Google інвестувала $ 350 млн в центр обробки даних на базі колишнього виробництва фінської лісопромислової компанії Stora Enso у Хаміна, південно-східній Фінляндії. Google купила виробництво в 2009 році і перетворила його в найефективніший ЦОД, використавши перевагу розташування на фінському узбережжі, яке допомагає остуджувати сервери прохолодною морською водою.

Баренц-регіон має важливе значення для розміщення величезних обсягів інформації про життя в соціальних мережах. Холодний клімат зумовив вибір півночі Швеції як місця для розміщення другого великого серверного центру гігантської соціальної мережі Facebook в 2013 р. Серверні Facebook живляться електроенергією з відновлюваних джерел, в даному випадку - ГЕС на річці Лулеельвен.

Найбільша турбіна-генератор на станції "Харспронгет" носить назву Gerhard. Вона здатна обробити майже 500 куб. м води в секунду, завдяки чому вважається найбільшою і найпотужнішою турбіною-генератором в Швеції. Цей агрегат був введений в експлуатацію в 1980 р. Вихідна потужність генератора (475 МВт) аналогічна вихідної потужності ядерної станції "Рінгхальс", яка також належить компанії Vattenfall.

У травні в Норвегії відкрили величезний потужний підземний комерційний дата-центр Lefdal Mine Datacenter площею 120 тис. Кв. м. Причому завершилася тільки перша фаза проекту: в подальшому ЦОД буде активно розширюватися. Очікується, що перші клієнти розмістять своє IT-обладнання всередині цієї серверної ферми в III кварталі 2017 р.

Дата-центр розмістився всередині старої шахти. Він був спроектований як модульна, масштабована безпечна споруда, побудована під землею. Розташований на заході Норвегії в регіоні Согн-ог-Фьордан дата-центр Lefdal Mine Datacenter складається з шести підземних рівнів, розділених на 75 окремих приміщень. Першим клієнтами ЦОД стали компанії Innovo Cloud, LocalHost AS і Fortuitus AG. У число орендарів також увійшли IBM і німецький промисловий конгломерат Friedhelm LOH Group.

Як стверджують інженери, ЦОД характеризується одним з найнижчих показників сукупної вартості володіння в Європі. Вони також заявляють, що клієнти можуть знизити експлуатаційні витрати на 50%, перемістивши своє IT-обладнання в машзалі Lefdal Mine Datacenter, в порівнянні з іншими дата-центрами. Причинами такої значної економії коштів виступають крім іншого низька вартість електроенергії в Норвегії і використання електрики з на 100% відновлюваних джерел енергії, що забезпечується гідроелектростанціями та вітряками.

Завдяки гідроелектроенергії і електрики з енергії вітру, що генерується неподалік від місця розташування ЦОД, потужність цього дата-центру в перспективі може бути доведена до 200 МВт, після того як він буде повністю заповнений клієнтським обладнанням. До того моменту кількість рівнів може бути доведено до 14 штук. Причому тільки один з цих рівнів буде здатний вмістити всі сервери в Норвегії.

Індустрія центрів обробки даних Фінляндії має потенціал для розширення більш ніж в три рази в наступні роки. Такі висновки містяться в доповіді провідного консалтингового агентства Copenhagen Economics.

В даний час цей сектор економіки включає 11 200 робочих місць і щорічно вносить 800 млн євро в ВВП країни. Однак згідно з доповіддю 2025 року кількість робочих місць може збільшитися до 32 900, а внесок у ВВП - до 2,3 млрд євро.

У доповіді наголошується, що у Фінляндії є низка стратегічних переваг для створення надійної індустрії центрів обробки даних: окрема стратегія по залученню іноземних інвестицій в даний сектор, хороші міжнародні зв'язки в галузі обміну інформацією, стабільна і передова нормативна среда, надзвичайно надійне енергопостачання і сприятливий клімат. Країні рекомендують вжити заходів для скорочення витрат на енергію і подальшого збільшення частки поновлюваних джерел енергії в загальному обсязі енергопостачання.
Коментарів: 3
hfgh Показати IP 14 Липня 2017 15:30
fghg
111 Показати IP 14 Липня 2017 15:31
222
22 Показати IP 14 Липня 2017 15:32
33

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus