USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Хто придумав і якими були перші ПДР
А ви знаєте, що перші Правила дорожнього руху були розроблені ще в Стародавньому Римі Юлієм Цезарем?

Правила Юлії Цезаря, звичайно, були ще недосконалі та сильно відрізнялися від сучасних, але дещо з них використовується і зараз.

Наприклад, за його указом в 50-х роках до н. е. на деяких вулицях Риму було введено односторонній рух - для боротьби із заторами, які виникали вже тоді.

Про це повідомляє Патрульна поліції Волині на своєму Telegram-каналі.

А ще зі сходу сонця і за дві години до його заходу заборонявся в'їзд приватних возів та екіпажів, пересуватися по місту дозволялося пішки, або найнявши паланкін.

А іногородні власники будь-якого транспорту взагалі повинні були залишити його за червоним містом і рухатися по річці Риму пішки або в найманих паланкінах (щось на зразок таксі).

Юлій Цезар також прийняв закон, по якому жінки не мали права управляти колісницями в Римі, повідомляє «Острів знань».

Щоб правил дійсно дотримувалися, була створена спеціальна служба. В основному в неї набиралися колишні пожежники. Давньоримські регулювальники повинні були, головним чином, не допускати вирішення спорів між «водіями» транспортних засобів за допомогою кулаків.

Проте частина перехресть залишалася нерегульованої, так як регулювальників було небагато, набагато менше, ніж перехресть, а світлофорів ще не існувало.

Знатні вельможі і багатії знайшли для себе спосіб вирішення транспортних проблем на таких перехрестях: вони висилали вперед скороходів, які перекривали рух на перехрестях і забезпечували вільний проїзд своїм господарям.

З виникненням автомобілів з'явилися перші регулювальники, які стояли на дорогах і рукою показували напрям руху. Потім їм видали сигнальні ліхтарі. Але вони не могли вирішити всіх проблем. Тому що транспортний потік протягом дня змінюється, і бувають дуже напружені години руху.

До 1920 року не існувало автоматичних світлофорів. У 1927 році дві люди запатентували "автоматичного регулювальника". На перехрестях були встановлені перші світлофори, щоб упорядкувати рух транспорту. Один з світлофорів, винайдений Гарі Хау з Йельського університету, був встановлений в Нью-Хейвені, штат Коннектикут, в квітні 1928 року.

Цей механізм, що працював за допомогою тиску, указував напрямок руху на дорогах. Машина, під'їжджаючи до такого покажчика, давала сигнал в сигнальну будку, і звідти виходила команда включити для машини, що під'їхала, вирішуючий сигнал. Цей тип світлофора, але тільки тепер уже із застосуванням світлового сигналу існує і в наші дні.

Чарльз Адлер в 1928 році також винайшов регулятор дорожнього руху, в якому використовувався мікрофон для подачі сигналу в сигнальну будку. Водій, побачивши червоне світло, дме в ріжок. Мікрофон передає звук в сигнальну будку, звідти поступає у відповідь сигнал змінити колір світлофора. У наші дні існують різні види дорожніх регуляторів, які теж реагують на звук для перемикання світлофора.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus