USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Ховався тисячу років: в іспанському соборі знайшли незвичайний портрет муляра
Різьблена фігура, яка може бути автопортретом муляра була виявлена на капітелі колони в нефі собору Сантьяго-де-Компостела в Іспанії.

Своєрідний автограф був виявлений мистецтвознавчинею доктором Дженніфер Александер під час детального дослідження романської архітектури собору 11 століття.

Про це повідомляє Новое Время.

Александер проводила поетапний аналіз, щоб визначити послідовність будівництва, в рамках проєкту, що фінансується урядом Галісії. Вона згадувала, що коли вона вивчала капітелі на висоті близько 13 метрів, «вискочила ця маленька фігурка».

«Прекрасний образ хлопця, який тримається посеред капітелі, як ніби від цього залежить його життя. Він знаходиться в ряду однакових капітелей з граніту – і раптово з’являється один, який відрізняється. Отже, ми думаємо, що це сам творець колон», – зазначила Дженніфер Александер.
Александер зазначила, що муляри – це свого роду «неоспівані генії». Незважаючи на свій високий талант, протягом століть вони працювали анонімно. Єдиною можливістю підписати роботу були такі таємні автопортрети.

У різьбленої фігури, висота якої становить близько 30 см кругле обличчя з великими вухами. За словами Александер, обличчя «нагадує доктора Бунзена з Маппет-шоу», але без окулярів. Його руки зігнуті в ліктях, причому права – стиснута в кулак, а ліва кисть відсутня.

«Звичайно, цей каменяр, ймовірно, не підозрював, що йому доведеться так довго чекати, поки його помітять», – додала Дженніфер Александер.












Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus