USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Інженери розробили електронні палички для їжі, що змінюють її смак
Інженери з Сінгапура та США створили палички для їжі та миску для супу, які стимулюють смакові рецептори та завдяки цьому змінюють сприйняття людиною смаку продуктів.Про це повідомляє Громадське з посиланням на журнал Food Research International.

Попередні дослідження показали, що стимуляція рецепторів язика імпульсним струмом з певною силою та тривалістю імпульсів, імітує відчуття людиною смаку.

Примітно, що у такий спосіб працює технологія широтно-імпульсної модуляції(ШІМ), яка через зручність та простоту реалізації дуже поширена в сучасних пристроях. ШІМ зокрема використовується в зарядних пристроях та блоках живлення, а також за її допомогою можна, наприклад, керувати яскравістю освітлення, або потужністю електродвигуна, просто змінюючі прогальність(тривалість імпульсів струму).

Прогальність вимірюється у відсотках: 100% (найбільша потужність) дорівнює постійному струму, 50% — тривалість імпульсів струму дорівнюють періодам його відсутності.
via GIPHY


Отже, інженери вирішили створити миску для супу та палички, на основі плат розробки Arduino. Такі плати на основі мікроконтролера, зокрема здатні генерувати та керувати параметрами ШІМ.

На краю миски вчені закріпили два електроди, що під'єднані, до Arduino, а палички самі є електродами. До складу пристроїв також входять акумулятор та світлодіод, що показує режим роботи приладу (солоний або кислий смак).


Розробники встановили параметри струму для двох смаків. Кислий смак створюється стимуляцією з силою струму 180 мікроамперів і прогальністю 70 %, а солоний — струмом 40 мікроамперів і прогальністю 20 %.

Інженери перевірили роботу приладів на 31 добровольці. Для випробування миски автори приготували солоний і розбавлений суп місосіру, а для паличок вони вибирали солоне і несолоне картопляне пюре. Вибір пюре обумовлений тим, що при поглинанні звичайної твердої їжі палички рідко одночасно торкаються до язика, що заважає стимуляції рецепторів.


Добровольці їли чотири різних зразки їжі при трьох різних настройках стимуляції (два смаку і відсутність стимуляції) — сумарно 12 зразків. Після цього їх просили оцінити відчуття від кожного зразка за п’ятьма основними смаками та в цілому розповісти про те, чи сподобався їм цей зразок їжі.

Результати для різних видів їжі та стимуляції розрізнялися, проте в переважній більшості випадків автори знайшли статистично значущі відмінності в сприйнятті кислотності продуктів при різних режимах стимуляції, а в деяких змінювалося сприйняття інших смаків, зазвичай солоності.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus