USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Імпортний товар: у Китаї знайшли шкіряні обладунки, яким близько 3000 років
Швейцарські вчені знайшли зв’язок між Китаєм та Новоассирійським царством, коли досліджували шкіряну лускату броню, знайдену на північному заході Китаю.

Органічний матеріал, який зазвичай швидко розкладається, пережив тисячоліття завдяки надзвичайно посушливому клімату у регіоні, зазначили вчені із Цюріхського університету.

Вивчення комплекту шкіряних обладунків показало, що вони були виготовлені в Новоассирійській імперії між 6 і 8 століттями до нашої ери, що робить їх найстарішими з відомих шкіряних лускатих обладунків в Євразії. А походження броні робить її дуже рідкісним прикладом руху технологій із Заходу на Схід через Євразію у першій половині першого тисячоліття до нашої ери.

Обладунки були знайдені під час розкопок цвинтаря Янхай, у Турфані, на північному заході Китаю. Вони були виявлені у могилі дорослого чоловіка близько 30 років, похованого на дерев’яному ліжку. Виявлені у могилі частини скелета коня вказують на те, що покійний був кавалеристом.

Шкіряні обладунки знаходилися під похоронним ліжком. Зношування шкіряної підкладки викликало розшарування, тому обладунок був розділений на два великі фрагменти з декількома меншими частинами. Шип, врізаний в одну з лусочок незадовго до поховання, був датований за допомогою радіовуглецевого аналізу. Він належить до періоду між 786 і 543 роками до нашої ери.

Спочатку обладунки складалися приблизно з 5444 дрібних лусочок і 140 великих частин, які разом із шкіряними шнурками та підкладкою важили від 4 до 5 кг. Обладунок нагадує жилет, який захищає передню частину тулуба, стегна, боки та нижню частину спини. Його можна швидко надіти без сторонньої допомоги, він підходить людям різної статури. Неясно, чи броня Янхай належала іноземному воїну, який був найманцем у цьому регіоні, чи броня була захоплена в битві.

«Незважаючи на те, що ми не можемо простежити точний шлях лускатої броні від Ассирії до Північно-Західного Китаю, знахідка є одним із рідкісних фактичних доказів передачі технологій із заходу на схід через Євразійський континент на початку першого тисячоліття до нашої ери», – заявили вчені .

Існують клинописні таблички, на яких описано виробництво шкіряних лускатих обладунків, але в Месопотамії їх раніше не знаходили. Єдиний повний комплект шкіряних лусочок раніше був виявлений у гробниці Тутанхамона в 1922 році, але вони були настільки крихкими, що дослідники змогли вивчити лише кілька лусочок.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus