USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Гробниця зі зброєю: на розкопках у Хорватії знайшли рідкісний бронзовий шолом. Фото
Археологи виявили надзвичайно рідкісний греко-ілірійський бронзовий шолом в гробниці біля хорватського поселення Закотарац на півострові Пелешац.

Бронзовий шолом з відкритим обличчям був виявлений в печерній гробниці IV століття, яка повністю була обставлена похоронним інвентарем.

Наявність шолома передбачає, що гробниця належала елітному воїну, впевнені вчені.

«У могилі ми також знайшли фрагменти іншої залізної зброї, такої як списи і ножі. Однак, крім воїна, були поховані ще як мінімум дві людини, одна з яких була жінка, про що свідчать фрагменти бронзового браслета», — говорить координатор проекту доктор Хрвоє Потребіца з Департаменту археології Загребського університету.

«Сам шолом є стандартним, ми називаємо такий греко-ілірійським шоломом. Такий шолом має кілька стадій розвитку, і цей варіант з четвертого століття до нашої ери використовувався як в грецьких, так і в ілірійських областях. Він бронзовий, має міцний захист голови і характерний прямокутний виріз для обличчя. На сьогодні в Європі знайдено всього близько 40 місць з такими шоломами», — зазначили вчені.
Також в гробниці знайшли п’ятнадцять бронзових і срібних фібул, дюжину голок, спіральні бронзові прикраси, пінцет і сотні бурштинових намистин. За словами вчених, це «обстановка, типова для жіночих поховань».

Пейзаж навколо села усіяний курганами, які були частиною доісторичного поселення. Багато з них були пошкоджені і розграбовані протягом століть, а гробниця, в якій був знайдений шолом, була виявлена під час роботи на одному з розграбованих курганів. Гробниця була вирізана з скелі. Були знайдені частини кістяків, але вони знаходяться в такому поганому стані, що археологи можуть тільки сказати, що тіла були покладені із заходу на схід.

На цьому місці тільки недавно були офіційно проведені розкопки. Було досліджено кілька доісторичних курганів, що оточують село. Археологи виявили дві могили, одна з яких датується X століттям до нашої ери, а інша — VII століттям до нашої ери, що підкреслює великий часовий масштаб знахідок в цій області.

«Величезний потенціал цього місця буде сприяти більш систематичному підходу. Ми сподіваємося, що в наступному році у нас буде можливість продовжити наші дослідження, щоб представити результати в більш широкому контексті і краще зрозуміти ці унікальні ландшафти», — сказала Потребіца.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus