USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Гарячіший за Сонце: термоядерний реактор нагрівся до 15 млн градусів
Британська компанія Tokamak Energy, яка оперує експериментальним термоядерним реактором ST40, повідомила про рекордний розігрів плазми до позначки у 15 млн градусів за Цельсієм, що перевищує температуру в ядрі Сонця, повідомляє scienceukraine .

Дослідники отримали плазму з рекордними параметрами на приватному реакторі синтезу ST40, який було запущено минулого року в Сполученому Королівстві. ST40 є третьою машиною у п’яти-ступеневому плані розвитку повноцінного та ефективного джерела чистої енергії. У Tokamak Energy планують досягнути своєї мети та розігріти плазму до рекордної температури в 100 млн градусів до 2025 року.



Збірка експериментального термоядерного реактора ST40 Tokamak Energy у липні 2017 року. Джерело: Tokamak Energy



“Досягнення 15 мільйонів градусів є черговим показником прогресу в Tokamak Energy, та новим підтвердженням нашого підходу,”
зазначає Джонатан Карлінг, керівник компанії –

“Наша мета – зробити енергію синтезу комерційною дійсністю до 2030 року. Ми розглядаємо цей шлях як серію інженерних викликів з залученням додаткового фінансування при досягненні кожного нового результату.”



Новий крок до зоряної енергетики

Ядерний синтез є головним джерелом енергії нашого Сонця та інших зір. Реактори типу ТОКАМАК відтворюють умови, що існують всередині Сонця, за допомогою потужного електромагнітного поля.

Хоча в світі вже побудовано понад 100 експериментальних реакторів синтезу, досі невідомо про створення жодного промислового “токамака”, який би безперервно підтримував процес ядерного синтезу. Коли це станеться, людство отримає доступ до майже невичерпного джерела енергії, яке не має викидів вуглецю.

На відміну від звичайного атомного розпаду, який використовується на атомних електричних станціях у всьому світі, ядерний синтез супроводжується злиттям ядер атомів. У якості “палива” використовують іонізовані атоми водню (дейтерій та тритій), а на виході отримують енергію випромінювання та гелій. Водночас, енергія, отримана впродовж реакції, має значно перевищувати витрати на створення магнітного поля та запуск реакції.

В останні роки вчені змогли досягти значного успіху в розробці технології. У 2016 році в MIT встановили рекорд для тиску плазми, а вченим з Кореї вдалось створити та підтримувати впродовж 70 секунд “високоефективну” плазму на реакторі KSTAR з температурою 300 мільйонів градусів за Цельсієм.

У Німеччині також тестується термоядерний ректор нового типу Wendelstein 7-X, якому вдалось утримувати гарячу плазму впродовж чверті секунди.
Коментарів: 2
Анонім Показати IP 12 Червня 2018 13:45
І що доброго в цьому є?Менше робили би дурниць, може людям краще жилося.
123 до Анонім Показати IP 12 Червня 2018 13:59
Якщо б не розвивати науку, - досі бігали б з кам'яними сокирами...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus