USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Галактична нитка. Вчені вперше виявили структуру, з якої складається Всесвіт
Група астрофізиків виявила мегаструктуру, яка пов’язує різні галактики. Відкриття підтверджує поточні теорії про створення галактик після Великого вибуху.

У мережі існує багато анімацій і відеороликів, на яких космічні об’єкти порівнюють в масштабі. Найчастіше на подібних роликах Землю порівнюють з Сонцем, більшими зірками, зоряними системами, галактиками, кластерами галактик і т.і, пише НВ.

Останнім етапом в таких порівняннях перед демонстрацією відомого нам Всесвіту є галактичні нитки або філаменти, – найбільші структури, які об’єднують різні галактики.
Згідно з сучасними теоріями, ці нитки стали з’являтися одночасно з розширенням Всесвіту відразу після Великого вибуху. Самі філаменти складаються з газоподібного водню, і, по суті, є поживними трубопроводами для всіх спостережуваних нами галактик.

Вчені припускають, що центральні об’єкти в галактиках – надмасивні чорні діри – з’являються саме на перетині цих ниток. Таким чином, галактичні філаменти – це найбільша відома нам космічна структура, яка є джерелом життя для чорних дір і, відповідно, всіх інших космічних об’єктів.

Проблема в тому, що галактичні нитки є дуже темними, і досі у вчених були лише непрямі докази їх існування, на зразок незрозумілого спотворення світла від далеких галактик. Днями група астрофізиків з Японії, Європи і США опублікувала дослідження, згідно з яким їм вдалося засікти ці філаменти, що зв’язують галактики у кластері SSA22 в сузір’ї Водолія.
Знайдені величезні водневі структури простягаються в довжину на відстань в три мільйони світлових років (більше одного мегапарсека). Оскільки вони розташовані на відстані приблизно в 12 млрд світлових років від нас, це означає, що нитки були сформовані незабаром після Великого вибуху.

Відкриття стало можливим завдяки спектрометру MUSE, який встановлений на телескопах VLT у Чилі. Астрофізики вперше засікли галактичні нитки за допомогою ультрафіолетового випромінювання, яке дозволяє побачити процес іонізації нейтрального газоподібного водню. Цей ефект називають випромінювання Лайман-альфа.

«Спостереження найбільш темних і найбільших структур у Всесвіті є ключем до розуміння того, як Всесвіт еволюціонував у часі, як галактики розвиваються і дозрівають, і як мінливе середовище навколо галактик створило те, що ми бачимо зараз», – говорить астрофізик з університету Арізони Еріка Хамден.

Як пояснює провідний автор дослідження Хідекі Умехата з Токійського університету, їх відкриття підтверджує, що джерелом створення надмасивних чорних дір, галактик і відомої нам структури Всесвіту є газ, який піддається впливу гравітації у галактичних філаментах.

За підрахунками вчених, не менше 60% газу у Всесвіті має перебувати саме в таких філаментах. Тому, виявлення галактичних ниток також може стати відправною точкою для вирішення проблеми нестачі матерії у Всесвіті.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus