USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Французи зробили дім розміром у волосину
Французькі вчені представили нову систему μRobotex, яка являє собою «нанофабрику» для отримання мікроскопічних структур у вакуумі. Жан-Ів Раух (Jean-Yves Rauch) і його колеги з інституту Femto-ST зібрали мікроскопічний будинок, який можна побачити лише за допомогою мікроскопа.

Товщина цієї хатинки приблизно дорівнює розмірам людської волосини. Це найбільш крихітний будинок у світі.Нову технологію описують в статті, опублікованій в Journal of Vacuum Science and Technology A, повідомляє ZiK.

Серед перспективних напрямків розвитку нанотехнологій помітне місце займають так звані дослідження «лабораторія на волокні» (lab-on-fiber). Вчені сподіваюся, що з часом, ці дослідження дозволять отримати мікроскопічні системи з фотонними датчиками і, наприклад, проводити спостереження і вимірювання з використанням найтонших, що тонше за волосся, оптоволоконних ниток, оснащених нанорозмірними детекторами. Поки ж у розробників немає навіть надійних і зручних інструментів, що дозволяють точно маніпулювати об’єктами в такому масштабі.

Французьку систему μRobotex можна назвати першою ластівкою цього «нановиробництва». Вона використовує відразу кілька інструментів. Ювелірно контрольований потік іонів електронного мікроскопа «нарізає» тонку кремнієву мембрану на деталі потрібної форми і розмірів. Уже ослаблений потік своїм тиском дозволяє переміщати фрагменти, скласти їх на манер орігамі і з’єднати у потрібному порядку. Нарешті, зразок розміщується і закріплюється на кінчику оптоволокна. Все, що відбувається у вакуумній камері можна спостерігати за допомогою мікроскопа.

Демонструючи можливості μRobotex, його співавтори зібрали і продемонстрували найбільш крихітний в історії будинок – розмірами всього 300 х 300 мкм (трохи більше за людську волосину). Відзначається, що частина етапів роботи системи вже автоматизована, хоча поки що вона вимагає постійної уваги інженерів. На наступній стадії вчені планують підвищити автоматизацію процесу, а точність роботи μRobotex збільшити ще в кілька разів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus