USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Фізики створили штучні легені для новонароджених
Винахід необхідний при респіраторному дистрес-синдромі, що проявляється у дітей, народжених не пізніше 37-го тижня. Проте всі прилади, розроблені раніше, завдають дискомфорту немовлятам, повідомляє uagolos.

Фізики Канади і Німеччини змогли створити штучні легені для новонароджених. Їх метою було зробити такий апарат, який не буде змішувати кров з різними домішками, а лише мати в складі сольовий розчин для потрібної кількості циркулюючої рідини в кровоносних судинах.

Конструкція складається з двох квадратних пористих мембран з полідиметилсілоксану, між якими 1-міліметрові квадратні колони. Винахід дає можливість крові текти спокійно, без насосів, і може забрати не більше 30-40 мл, що і було одним із головних задумів проекту. У малюків обсяг крові до 500 мілілітрів і забирати у них для оксигенації більше 40 – небезпечно для життя. Зручна форма паралелепіпеда зможе подавати кров в потрібній кількості. Штучні легені ще й міцні – укріплені стінки мережею з армованої сталі.



Однак у всьому є мінуси і недоліки: поки можуть виникнути перепади тиску, які зашкодять клітинам крові. Учені вже працюють над цим. Також випробовують нові матеріали для свого дітища. Фізики не будують планів на найближче майбутнє подарувати медицині свій винахід – їм є над чим працювати.

До речі, респіраторний дистрес-синдром лікується терапією сурфактантом і підтримуючими ліками. Виникає у недоношених дітей, що народилися на 7-8 місяці вагітності. Вся справа в тому, що органи дихання у дитини формуються на пізньому терміні і при передчасних пологах дитина народжується з недосформованими легенями. Це вже нормальна практика, лікарі кладуть дитину в бокс, який спеціально насичують повітрям. Однак якщо це не допомагає, лікарі проганяють кров через мембранні системи, які насичують легені немовляти киснем.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus