USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Фінляндія збирається запустити у космос перший дерев'яний супутник
Фінська компанія Arctic Astronautics збирається запустити в космос супутник з деревини, щоб перевірити, як фанера протистоїть космічним умовам.

Про це йдеться на сайті компанії, передають Українські Новини.

WISA Woodsat – це кубик розміром 10 на 10 см і вагою в 1 кг. Запустити його в космос планують восени на ракеті Rocket Lab Electron rocket з Нової Зеландії. Команда буде стежити, як фанерна конструкція витримує екстремальні умови – холод, тепло, радіацію і вакуум простору.

Єдині недерев’яні частини фанерного супутника зовні – це алюмінієві рейки, які потрібні для випуску супутника в космос, і висувна селфі-палиця, яка буде утримувати камеру, спрямовану на корпус.

«Основним матеріалом для фанери є береза, і ми використовуємо в основному те ж саме, що ви знайдете в господарському магазині, або те, що придатне для виготовлення меблів», – сказав головний інженер Woodsat і співзасновник компанії Arctic Astronatics Самулі Найман.

Фанера для супутника була висушена і спеціально оброблена, щоб витримати космічні умови. Команда Woodsat очікує, що зовнішній вигляд потемніє, але головне – аби не з’явились тріщини, поки він знаходиться на орбіті.

Якщо Woodsat витримає випробування, це може стати стимулом для використання дерева в космосі.
«Врешті-решт, Woodsat – це просто красивий об’єкт з точки зору традиційного скандинавського дизайну і простоти, було б дуже цікаво побачити його на орбіті», – сказав Ярі Макін, співзасновник компанії Arctic Astronautics.

Європейське космічне агентство (ЄКА) надасть набір датчиків для відстеження роботи супутника, а також допоможе з передпольотними випробуваннями.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus