USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Епоха неоліту: дослідники виявили флакони з 6000-річною косметикою
Дослідники виявили докази найстарішого відомого використання косметики під час розкопок на Балканах.

Біне Крамбергер, Крістоф Бертольд і Сінтіанна Спітері зі словенського Інституту захисту культурної спадщини Словенії при Центрі превентивної археології та Університету Еберхарда Карла в Тюбінгені в Німеччині описали керамічні флакони, в яких зберігалася косметика, і те, що вони знайшли всередині них.

Біне Крамбергер виявила в 2014 році невелику пляшку на місці розкопок в Згорне-Радванія, Словенія. Незабаром аналогічні пляшки були виявлені іншими учасниками розкопок. Протягом наступних кількох років в регіоні було виявлено більше сотні пляшок.

Початковий аналіз пляшечок показав, що це були дитячі іграшки або, можливо, посудини з ліками через їх невеликий розмір. Крім того, було відзначено, що у пляшок були отвори в ручках, що говорить про те, що вони були натягнуті і підвішені на талії або, можливо, на шиї.

У новому дослідженні 2021 року вчені уважно заглянули всередину деяких пляшок, щоб дізнатися більше про те, що в них могло колись міститися.

При уважному огляді дюжини пляшок були виявлені сліди церуссіту, який іноді називають «білим свинцем» або карбонітом. Протягом всієї історії його знаходили в різних контейнерах по всьому світу. Він навіть використовувався в сучасних фарбах, поки не було виявлено, що він отруює дітей, які його вживали.

Дослідники також відзначають, що багато з крихітних пляшечок були знайдені поруч з довгими тонкими кам’яними інструментами — можливими пристроями для вилучення.

Команда також виявила в пляшках невеликі шматочки тваринного жиру, бджолиного воску та олій; всі ознаки матеріалів, призначених для нанесення на шкіру.

Пляшки були датовані періодом між 4350 і 4100 роками до нашої ери, що робить їх на сьогодні найстарішим відомим доказом використання косметики в Європі. Датування також показує, що використання косметики в Європі почалося раніше, ніж в Месопотамії та Єгипті.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus