USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Ефект анестезії: звичка триматися за руки полегшує біль
Анестезійний ефект посилюється, якщо за руку партнера, який страждає, тримає кохана людина.

«Рука допомоги» - не просто красива фраза. Якщо тримати людину за руку, можна полегшити її біль. Принаймні, так стверджує доктор психології Павло Голдстайн із університету Колорадо.

Учений вважає, що емпатія синхронізує біоструми мозку, примушує виробляти нейромедіатори, відповідальні за задоволення, що приглушує біль. Ефект посилюється, якщо за руку людину, що страждає, тримає близький родич або кохана/ий, передає Вокруг Света.

Вчений відштовхувався від недавніх досліджень, які показали, що спільний спів синхронізує серцевий і дихальний ритми, викликаючи почуття радості і благополуччя. А також даних, які підтвердили, що новонароджені немовлята легше переносять уколи, якщо їх тримають на руках батьки.

Сам вчений отримав незабутній досвід спільних пологів і вирішив перевірити свої висновки в лабораторних умовах: чи дійсно можна зменшити біль дотиком, і якщо так, то наскільки?

В експерименті брали участь 22 пари у віці від 23 до 32 років. Жінки повинні були терпіти короткочасний тепловий удар в передпліччя протягом двох хвилин, в той час як їхні партнери або тримали їх за руку, або сиділи на великій відстані від них.

Результати підтвердили первинну гіпотезу: простий співчутливий дотик долонь зменшував інтенсивність болю в середньому на 34%. Число синхронізованих ділянок мозку при цьому збільшилася від 5 до 22-х.

Однак, в процесі експерименту чоловіків не змушували терпіти біль, тому не ясно, чи здатна така проста дія полегшити страждання сильної статі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus