USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Дивне і дуже рідкісне явище: телескоп «Габбл» зазнімкував «розплавлене кільце» Ейнштейна
Оптичний телескоп «Габбл» (Hubble) зазнімкував унікальне «розплавлене кільце» – галактику «GAL-CLUS-022058s» із сузір’я Форнакс.

Вона являє собою найбільше і одне з найповніших кілець Ейнштейна з коли-небудь виявлених в нашому Всесвіті.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на NASA.

«Вузька галактика, елегантно вигнута навколо сферичного супутника на цій світлині, є фантастичним прикладом справді дивного і дуже рідкісного явища. На цьому знімку, зробленому за допомогою космічного телескопа Габбл NASA/ESA, зображено «GAL-CLUS-022058s», розташовану в сузір’ї південної півкулі Форнакса (Піч). «GAL-CLUS-022058s» – це найбільше та одне з найповніших кілець Ейнштейна, коли-небудь виявлених у нашому Всесвіті. Астрономи, які вивчали це кільце Ейнштейна, назвали його «розплавлене кільце», що натякає на його вигляд та на сузір’я господаря», – йдеться на сайті космічного агентства.
Зазначається, що вперше припустив існування такого явища саме Альберт Ейнштейн у своїй загальній теорії відносності. Незвичайна форма цього об’єкта може бути пояснена процесом, який має назву «гравітаційне лінзування», в результаті якого світло, що падає здалеку, заломлюється і притягується гравітацією об’єкта між його джерелом і джерелом світла спостерігача.

Подібні об’єкти – ідеальні лабораторії для вивчення галактик, які часто занадто тьмяні і далекі, щоб їх можна було побачити без гравітаційного лінзування.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus