USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Дуже гучні: в Австралії виявили два нові види жаб
24 Листопада 2021 10:18
0
Вчені з Університету Ньюкасла, Австралійського музею, Південно-Австралійського музею та Парку дикої природи Квінсленду знайшли та описали два нові та дуже гучні види жаб.

Про це повідомляє Новое Время.

Два види – струнка блискуча літорія (Litoria balatus) і кричуща літорія (Litoria quiritatus) – раніше сприймалися як частина одного виду блискуча літорія (Litoria dentata).

Герпетологиня з Австралійського музею та провідна наукова співробітниця новаторського проекту FrogID доктор Джоді Роулі сказала, що Litoria balatus добре відома жителям східного узбережжя Австралії своїм надзвичайно гучним, пронизливим і майже болючим криком.

«Ці галасливі жаби дуже гучні, коли намагаються залицятися до своїх партнерів», – сказала Роулі.

FrogID – це проект, учасники якого встановлюють на смартфон спеціальний додаток та записують голоси жаб, забезпечуючи записи геотегом та відміткою часу. Потім ці записи аналізують вчені та доповнюють дані про поширення різних видів жаб.

«Наше дослідження показало, що їхні заклики трохи різняться за довжиною, висотою та швидкістю. У Litoria balatus найкоротші та найвищі звуки», – пояснив Роулі.

Головний науковий співробітник відділу еволюційної біології Південно-Австралійського музею професор Стівен Доннеллан сказав, що генетична робота була першим ключем до розуміння того, що насправді є три види.

«Незважаючи на те, що жаби схожі на вигляд і за своїми пронизливими криками, вони генетично дуже різні. Я все ще дивуюся, що нам знадобилося так багато часу, щоб виявити, що найгучніша жаба в Австралії – це не один, а три види», – сказав професор Доннеллан.

Всі три види злегка розрізняються на вигляд. Струнка блискуча літорія, як випливає з назви, струнка на вигляд, з білою лінією, що йде вниз з боків. Кричача літорія не така струнка, у неї немає білої лінії, що йде вниз, а самці мають яскраво-жовтий голосовий мішок. У період розмноження тіло самців Litoria quiritatus також має тенденцію ставати лимонно-жовтим.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus