USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Дракон крейдового періоду. В Австралії знайшли кістки древньої літаючої рептилії
В Австралії палеонтологи виявили скам’янілий череп птерозавра, який виявився найбільшою літаючою рептилією, коли-небудь знайденою на цьому континенті.

Тварина з семиметровим розмахом крил і величезною пащею літала над північним сходом Австралії в крейдяному періоді, близько 110 млн років тому, розповіли дослідники, пише НВ.

«Найбільше це схоже на справжнього дракона», – сказав палеонтолог Тім Річардс з Університету Квінсленда в Австралії.

Останки птерозаврів в Австралії вкрай рідкісні. Як і у сучасних птахів, їх кістки, оптимізовані для польоту, були порожніми і крихкими, тому далеко не всі з них збереглися до наших днів.

Відкриття нового виду зробив місцевий житель Лен Шоу – мисливець за стародавніми кістками. Новий вид птерозавра був названий на його честь: Thapunngaka shawi.

«Назва роду Тапуннгака включає в себе слова тапун і Нгако, слова з мови племені Ванамара, що позначають «спис» і «рот», відповідно», – сказав палеонтолог Стів Солсбері з Університету Квінсленда.

Згідно з реконструкцією команди, череп T. shawi був в довжину близько метра і мав близько 40 зубів. Звір літав над внутрішнім морем Ероманга, яке колись домінувало в східній Австралії, використовуючи свою довгу потужну щелепу, щоб витягувати рибу з води.

Особливий інтерес представляв великий кістковий гребінь в нижній частині щелепи. Судячи з усього, верхня щелепа тварини також мала такий гребінь.

«Ці гребені, ймовірно, зіграли роль в динаміці польоту цих істот, і ми сподіваємося, що майбутні дослідження дадуть більш остаточні відповіді», – сказав Солсбері.

Саме з цього гребеню дослідники оцінили розмір птерозавра – за їхніми словами, це найбільший нижньощелеповий гребінь, відомий у ангангерських птерозаврів. Якщо їх оцінки вірні, T. shawi буде третім за величиною ангангерським птерозавром, відомим у всьому світі.

«За світовими стандартами, кількість австралійських птерозаврів залишає бажати кращого, але відкриття Тапуннгакі багато в чому сприяє нашому розумінню різноманітності австралійських птерозаврів», – додали вчені.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus