USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Дослідження: світові ріки заражені антибіотиками. Це може призвести до загибелі мільйонів людей
За даними глобального дослідження ООН, сотні річок в усьому світі, від Темзи до Тигра, рясніють небезпечно високим рівнем антибіотиків. Про це пише theБабель.

Забруднення водойм антибіотиками – один з основних шляхів, яким бактерії здатні виробити стійкість до життєво важливих ліків, що робить їх неефективними для використання людиною.

«Багато генів стійкості, які ми бачимо в людських патогенах, походять від бактерій навколишнього середовища», – розповідає професор Вільям Гейз, мікробний еколог з університету Ексетера, який вивчає стійкість до протимікробних препаратів

За даними ООН, зростання числа стійких до антибіотиків бактерій може призвести до загибелі 10 млн людей до 2050 року.

Ліки потрапляють у річки та ґрунт з відходами життєдіяльності людей і тварин і випливають з очисних споруд підприємств із виробництва медикаментів.

«Це страшно і сумно. У нас можуть бути великі ділянки навколишнього середовища, у яких рівень антибіотиків досить високий, щоб впливати на резистентність», – говорить Алістер Боксолл, вчений-еколог з Йоркського університету, який очолював дослідження.

Друга за величиною річка Європи – Дунай, виявилася найбільш забрудненою рікою серед усіх європейських. Безпечні межі концентрації перевищені на 8% перевірених ділянок в Європі.

Темза, яку зазвичай вважають однією з найчистіших річок Європи, була забруднена сумішшю з п’яти антибіотиків. Одна ділянка на річці і три на її притоках містили концентрацію антибіотиків вище за безпечний рівень.

Дослідники протестували 711 ділянок у 72 країнах і виявили антибіотики в 65% з них. На 111 ділянках концентрація антибіотиків перевищувала безпечні рівні, причому в найгірших випадках більш ніж у 300 разів.

У країнах з низьким рівнем доходу концентрація антибіотиків у річках зазвичай вища, тому в Африці та Азії показники гірші. В Африці 35% річок містять антибіотики в концентрації, що перевищує допустиму. Вміст медикаментів у деяких кенійських річках настільки високий, що жодна риба не змогла там вижити.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus