USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Дослідники помітили, що бджоли стали менше танцювати – усе через людей
Дедалі менше бджолині колонії в Європі користуються танцями для обміну інформацією – у сучасному мінливому світі це стало даремною справою.

Такого висновку дійшли німецькі і швейцарські біологи, дослідження яких опублікували в журналі Science Advances, повідомляє ТСН.

З приблизно 500 видів бджіл, які зараз живуть на планеті, близько десятка користуються «мовою танцю». Серіями рухів сусіди за вуликом передають інформацію про розташування джерел їжі, її кількість, відстань до неї тощо. Вважається, що цей механізм має надзвичайно довгу історію і «танець бджіл» розвивався більш 20 мільйонів років. Однак у наш час він, схоже, помирає.

Автори дослідження очікували, що колонії, що активніше практикують танці, мають збирати ресурси ефективніше і виробляти більше меду. Однак в процесі спостережень виявилося, що у деяких колоній тривалість танцю скорочується. Проте меду вони виробляють дедалі більше.

Біологи припустили, що у таких колоніях на зміну «традиційному танцю» приходить менш поетична, але практичніша стратегія. Комахи перестають координувати свої пошуки, і кожна робоча особина веде збір незалежно від інших.

Ймовірна причина цього – люди, а точніше непередбачувані, швидкі і постійні зміни ландшафту внаслідок людської діяльності. Ліс може зникнути за день, а вид рослин на полях до наступного сезону може повністю змінитися іншим.


Аби перевірити цю гіпотезу, вчені провели експерименти з вісьмома колоніями бджіл, кожна з яких налічувала 15-25 тисяч робочих комах. Одна контрольна колонія жила звичайним життям і, як і раніше, танцювала. Іншим же автори штучно порушували можливість використовувати танці для обміну інформацією. Їхні гнізда містилися в темряві і час від часу поверталися, що не дозволяло зорієнтуватися через танці.

У цих умовах дослідники спостерігали процес «відмирання танцю» в бджолиній колонії. Переконавшись, що танці перестали приносити корисну інформацію, комахи менше цікавилися рухами сусідів. Вони переходили до незалежного збирання ресурсів: колонія адаптувала свою поведінку і починала діяти більш ефективно.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus