USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Для пінгвінів побудують приватні будинки з кондиціонерами
Іранський архітектор Саджад Навіді розробив проєкт будинків у вигляді іглу для антарктичних пінгвінів, яким загрожують кліматичні зміни та, зокрема, танення льодовиків.

Проєкт було розроблено в межах конкурсу, оголошеного Фондом Жака Ружері, який відзначає архітектурні рішення для морських та космічних просторів.

Про це повідомляє ТСН.

Імператорські пінгвіни, що мешкають в Антарктиді, розмножуються й відкладають яйця у травні-червні, коли температура знижується до −30 градусів. Ці тварини надто залежать від клімату. Так, 2016 року загинула значна частина потомства однієї з найбільших колоній, коли малюки потонули через танення льоду.

«Система захисту пінгвінів» – це двоярусна конструкція, що складається з будиночка над поверхнею крижини та пористої підводної частини. Простір всередині будинку дозволяє пінгвінам гуртуватися – вони збиваються у щільні групки, коли морози й вітри надто сильні.
Підводна частина за своєю структурою схожа на пористі морські губки. До неї підвішений маятник, який за допомогою руху води генерує енергію для роботи охолоджувальної системи.

Ця підводна частина може від’єднуватися та самостійно кріпитися до іншої крижини, яка починає танути. Система таких охолоджувальних пристроїв охолоджує і зміцнює окремі крижини, і проміжки між ними також поступово замерзають.

Експерти зазначили, що такі технології сприятимуть дослідженню Антарктиди та збереженню цього виду птахів. Адже через загрозу утворення надто товстого крижаного покриву, пінгвіни, які вже почали пристосовуватися до зміни клімату, можуть мігрувати вглиб континенту – далі від океану, єдиного джерела їжі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus