USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Десятки могил: у Франції виявили некрополь часів бронзової доби
В ході археологічних розкопок в Плугонвелені, місті на західній частині французької Бретані, був виявлений важливий некрополь ранньої бронзової доби.

На даний момент було виявлено понад 50 поховань, датованих періодом від 2000 до 1600 до н.е., розповіли французькі археологи.

Це перший похоронний комплекс такого масштабу в бронзовій добі, коли-небудь виявлений в Бретані, регіоні, відомому своїми курганними могилами того ж часу, інформує Новое Время.

Про наявність доісторичних поховань в Плугонвелені відомо з 1950-х років, і археологи запідозрили, що тут міг бути некрополь. Група з Національного інституту превентивних археологічних досліджень (INRAP) Франції почала розкопки на місці планованої забудови нерухомості восени 2020 року. За два місяці INRAP розкопав 55 поховань примітної архітектурної різноманітності.

Тут є кам’яні гробниці, дерев’яні гробниці, гробниці з дерев’яними трунами, піраміди з каменів, кам’яні гробниці з кришкою з кам’яних плит і принаймні одне поховання в формі глечика, ймовірно, немовляти.

Могили продумані і організовані. Гробниці чергуються з порожніми просторами, припускаючи, що померлі були згруповані значущим чином. Групи були хронологічними. Археологи вважають, що скупчення поховань відображають сімейні або громадські зв’язки.

Гробниці знаходяться в хорошому стані, і аналіз каменів, використаних для їх створення, показав, що камінь був місцевого виробництва. А ось вміст гробниць майже не зберігся. Камені і плити дозволяли воді і мулу проникати в могили протягом тисячоліть.

Лише одна з кам’яних гробниць зберегла структурну цілісність, достатню для збереження скелета покійного. Кістки належали дорослій жінці, яка перебувала на правому боці в позі ембріона. Перед похованням в кам’яній гробниці її тіло помістили в органічну труну – можливо, з матеріалу, що нагадує кошик. Контейнер з органікою розклався, але відбиток залишився в шарі затверділого піску.

Цей нижній шар піску знаходиться в більшості ящиків. Це було навмисне осадження, а не проникнення в елементи. Бретонці того часу вистилали гробниці морським піском. Ця особливість передбачає символічне або ритуальне посилання на море, яке знаходиться всього в декількох сотнях метрів.

Уцілілого похоронного приладдя не виявлено, і в його відсутність встановити хронологію могильника буде складно. Дослідники вивчать розташування і типологію поховань і порівняють їх з іншими некрополями бронзового століття. Залишки скелета жінки також будуть вивчені за допомогою аналізу ДНК.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus