USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Дерево Будди та черепаха, яка пережила 39 президентів США: де шукати найстаріші живі організми на планеті
Найбільшому «старцю» планети – близько 200 тисяч років.

Наша планета дедалі активніше змінюється, але на ній досі можна відшукати неймовірні організми-«старці».

Дехто з них пережив війни, дехто – бачив світ ще до того, як люди встигли розселитися всією Землею, інформує ТСН.

Для найзавзятіших мандрівників – путівник місцями планети, де можна побачити найстаріші живі організми. Серед них – тисячорічні квіти, пов’язане з Буддою дерево та черепаха, яка пережила десятки президентів США.

Птах, який шість разів літав «до Місяця і назад». 68 років

Найстаріша з відомих пташка на ім’я Мудрість цього року відсвяткувала 68-річчя. За своє життя самка темноспинного альбатроса встигла налітати понад 4,5 млн кілометрів – це вшестеро більше за відстань від Землі до Місяця і назад.



Восени вона прилітає на американський атол Мідвей, який має статус Національного заповідника, аби виростити своїх пташенят. Мудрість пережила цунамі і висиділа на острові десятки яєць.

Маючи наполегливість та спецдозволи, пташку можна побачити в її тихоокеанському раю. Атол Мідвей розташований на крайньому північному кінці Гавайського архіпелагу.

Черепаха, яка пережила 39 президентів США. 187 років

Джонатан, улюбленець острова Святої Єлени, крихітного острова в Південній Атлантиці, народився близько 1832 року – за п’ять років до коронації королеви Вікторії. Відтоді гігантська черепаха пережила 39 президентів США.



Втім він ніколи не зустрічав іншого відомого жителя острова – Наполеона, оскільки французький імператор помер у вигнанні там 1821 року. А ніжний гігант народився на Сейшельських островах, звідки його привезли як подарунок тодішньому губернатору Святої Єлени 1882 року. Відтоді він блукає великим маєтком, насолоджуючись компанією трьох інших гігантських черепах і частих гостей.

Шипшина, яку не зачепило бомбардування. 1 200 років

Вважається, що «тисячорічну троянду» посадили в Німеччині ще за короля Людовика Благочестивого 815 року.

Кущ шипшини росте на католицькому соборі Святої Марії в Гільдесгаймі. Окрім краси і віку, рослина цікава дивовижною стійкістю. Бомбардування союзників під час Другої світової війни залишило собор в руїнах, але шипшина якимось чином вижила, процвітала і росте досі.



Її можна відвідати у будь-який час, але краще в кінці травня – на початку червня, аби побачити її ніжно-рожеві квіти.

Дерево, пов’язане з Буддою. 2 300 років

Фікус священний, відомий як дерево бодхі, під яким Сіддгартха Ґаутама пережив просвітлення в Індії, зник. Втім з його насіння виросло інше, на Шрі-Ланці, близько 250 року до нашої ери. Воно перетворилася на одне з найбільш шанованих дерев у буддійському світі.



Деревом захоплювався письменник Герберт Веллс. Його пошкоджували слони. Тамільські сепаратисти брали його в облогу. А сьогодні паломники з усього світу вирушають до дерева, яке росте в садах Махамевни в Анурадхапурі, Шрі-Ланка.

Найстаріше оливкове дерево. 2 500 років

Посаджене людиною чи природою 2-3 тисячі років тому на грецькому острові Крит проросло дерево, яке досі дає оливки.

Монументальне дерево в селі Вувес не лише приносить плоди, але приваблює художників, релігійних лідерів, олімпійців і очільників держав.



Також біля дерева тепер є музей, що висвітлює традиційні методи збирання врожаю оливок на Криті, який колись був центром мінойської цивілізації, яка процвітала в давнину завдяки торгівлі оливковою олією.

Вічнозелений килим. 3 000 років

Ярета – рослина, схожа на мох, але насправді це крихітна квіткова рослина. Вона ідеально пристосувалася, аби витримувати умови високогір’я Анд у Перу, Болівії, півночі Чилі та заході Аргентини.



Вітер, морози і посухи не заважають Azorella compacta, дикому, неїстівному родичу петрушки і кропу, який росте лише на метр за століття. Через повільні темпи росту вважається, що найбільшим представникам цього виду рослин приблизно 3000 років.

Сосна, старша за єгипетські піраміди. 5 000 років.

У горах Вайт-Маунтайн в американській Каліфорнії стоїть сосна, якій близько 5 тисяч років, що робить її найстаршим неколоніальним організмом на Землі. Вона названа на честь старозавітного героя Муфусаїла, який нібито прожив 969 років.



Точне місце розташування цієї сосни довговічної – сувора наукова таємниця. Але в охочих є шанс поблукати поміж її родичів, а можливо і самого дерева, у давньому сосновому лісі Брістлекону.

Найстаріша тварина. 15 000 років

Вулканічні губки Антарктиди, Anoxycalyx joubini, схожі на білуваті гігантські пивні бочки або мініатюрні вулкани.


Вони живуть у холодних водах біля протоки Мак-Мурдо і можуть досягати10 тисяч років, що є найбільшим віком серед тварин.

Вони живуть на глибині 45-440 метрів, і лише найбільш відчайдушні аквалангісти можуть їх побачити.


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus