USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Де відбувається найхолодніший експеримент у Всесвіті
Звісно, перше, що спадає на думку, це Антарктика, де позначка на градуснику падає до – 85 за Цельсієм. Але це місце навіть не на Землі і не на темній стороні Місяця з прохолодою -173°С.

Всередині Лабораторії холодних атомів NASA (ЛХА) на Міжнародній космічній станції, науковці створюють щось навіть холодніше, – пише Інформатор з посиланням на Обрій.

ЛХА є першою установкою на орбіті для продукування ультрахолодних атомів з позначкою -273°С – найнижча температура, якої може досягти матерія. Ніякий інший природний феномен не може побити цього рекорду.

Це означає, що ЛХА – найхолодніша точка у Всесвіті. Розміри лабораторії не вражають: завбільшки вона з міні-холодильник, яким можна керувати і з Землі.

Вона містить декілька технологій, які раніше ніколи не відправляли в космос, наприклад, спеціалізовані вакуумні клітини, що містять атоми. Клітини настільки щільні, що ніякі сторонні атоми не можуть проникнути всередину.

Навіщо науковцям ці ультрахолодні атоми? Крижані частинки набагато повільніші, ніж атоми кімнатної температури. Швидкість їхнього руху в 200 000 разів менша, а це відкриває нові шляхи для дослідження атомів та багатьох фізичних феноменів.

Головне наукове завдання ЛХА – це проводити фундаментальні фізичні дослідження, щоб пізнавати принципи роботи природи на найпростіших рівнях.

“Завдяки ЛХА ми починаємо розуміти як поводять себе атоми в умовах мікрогравітації, як ними маніпулювати, як система відрізняється від тієї, що ми використовуємо на Землі. Все це знання стане основою для того, що, я сподіваюся, буде цілою наукою холодних атомів у космосі”. – розповідає Роб Томпсон, спеціаліст з фізики холодних атомів з Лабораторії реактивного руху NASA.

“Земні” лабораторії також можуть продукувати ультрахолодні атоми, але тут гравітація насуває хмари на охолоджені частинки, тому вони падають швидко і вчені не встигають їх дослідити. Завдяки магнетичним полям можна зловити частинки-крижинки і утримати їх, але це перешкоджає їх природному руху. У середовищі мікрогравітації хмари холодних атомів рухаються набагато довше, що допомагає вченим детальніше вивчити їхню поведінку.

З часу свого запуску 21 травня 2018 року на МКС, лабораторія виробляє крижані частинки кожного дня. Впродовж першого року її роботи п’ять команд проводитимуть експерименти в ЛХА. На даний момент тут проходить три експерименти.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus