USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Давні єгиптяни носили конічні шапочки, що нагадують сучасні «ковпаки для вечірки». Навіщо вони це робили
Тривалий час науковці не могли зрозуміти, чи справді конічні шапочки були реальною річчю, а не чимось, що мало суто символічне значення.

Більшість одягу, у якому зображені стародавні єгиптяни, є відносно простим для розуміння.

Проте один об’єкт тривалий час бентежив дослідників – дивні конусоподібні шапки, що повсякчас зустрічаються на статуях, муралах, фресках, похоронних стелах, трунах та рельєфних скульптурах, створених єгиптянами 3570 – 2000 років тому.

Реальні докази того, що вони справді існували, вдалося знайти лише нещодавно у місті Ахетатен, зазначається у дослідженні, опублікованому у Antiquity 10 грудня 2019 року, передає ТСН.

Дивні єгипетські ковпаки

Перші конусоподібні головні убори, вироблені з воску і одягнуті на голови скелетів, вдалося відшукати на кладовищі загадкового міста Ахетатен, також відомого як Амарна.

Воно було побудоване фараоном-реформатором Аменхотепом IV Ехнатоном, що прославився тим, що створив свій власний культ присвячений богу-сонцю Атену, і оголосив себе пророком останнього.

Ехнатом зробив Ахетатен своє столицею приблизно у 1346 році до нашої ери. Проте його спроба навернути єгиптян до нової релігії була не надто вдалою, і невдовзі після загибелі Ехнатона місто було закинуте.

Шапкам, знайденим на кладовищі Ахетатена, не менше ніж 3300 років. Їх відшукали на двох скелетах. Один з них належав жінці приблизно 29 років, інший – особі віком від 15 до 20 років (стать встановити не вдалося).



Жінка, яку було знайдено 2010 року, перебувала у хорошому стані – вона досі мала волосся, хоч воно й було сплутаним у розбитому конусі. Візерунок, накреслений на внутрішній стороні конуса, нагадував переплетення тканини, ніби внутрішня частина воскової структури була вистелена.

Могила другої особи, знайденої 2015 року, була пограбована – скелет лежав біля підніжжя могили, однак також зберіг волосся – у ньому дослідники знайшли другий конус. Обидва поховання були простими та непідписаними, з кладовища, на якому ховали здебільшого простих робочих.

Це може означати, що шапки були не привілеєм еліти, а натомість одягалися усіма. Альтернативна версія – прості люди скопіювали те, шо робили заможні єгиптяни. Учені вважають, що подібні конуси могли одягати й живі. Хоча, як відзначають археологи, навіщо і як часто вони це робили, залишається таємницею.

Ритуальне вбрання?

У Ахетатені і Єгипті загалом конусоподібні головні убори були досить поширеним явищем. Їх зображали на головах гостей банкетів, людей, що беруть участь у похоронних ритуалах або отримують певну нагороду від короля.

Нерідко у «шапках» зображали й людей, що займалися рибальством або полюванням у потойбічному житті, або тих, хто грали на музичних інструментах.

Проте якою саме була їхня мета – достеменно невідомо. Раніше деякі учені вважали, що конуси були суто символічними – на кшталт німбів, які зображають навколо голів святих. Проте нова знахідка повністю спростовує цю теорію.



Відповідно до іншої гіпотези, «конуси» були сповненими ароматизованої мазі або наповнювалися пахучим жиром, що танули і витікали, надаючи волоссю та тілу похованого певного запаху відповідно до ритуальних звичаїв.

Аналіз знайдених конусів, однак, не виявив у них жодних слідів жиру або парфуму. Вони були пустими об’єктами, сформованими навколо тканини або укріпленими нею.

Цілком ймовірно, однак, що пустими були лише ковпаки, які використовувалися у поховальних ритуалах, а ті, які носили живі єгиптяни, були створені по-іншому. В цілому, конусоподібні об’єкти могли бути традиційною ритуальною шапкою.

«Немає жодної причин вважати, що воскові конусоподібні ковпаки не одягалися у реальному житті. Навіть якщо вони були ароматизовані, не обов’язково, що вони мали розплавитися, а не просто позначали власника як того, хто перебуває в «очищеному», захищеному або іншому особливому стані», – зазначили автори дослідження.

На їхню думку, у випадку з стародавнім Ахетатеном конусоподібне вбрання можна інтерпретувати як частину набору особистих речей, що були підходящими для використання у великій кількості урочистостей, що стосувалися живих, мертвих, бога-сонця Атена та інших божеств.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus