USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Чи існують інопланетяни? Науковці обнишпорили простір в межах 160 світлових років навколо Землі і знайшли відповідь
Науковці дослідили 1327 зірок, розташованих неподалік від Землі і дійшли невтішного висновку.

У межах 160 світових років від Землі не помітно жодних ознак інопланетян, про це повідомляє ТСН.

Тож якщо близький контакт колись і відбудеться, це станеться нескоро.Такими є результати грандіозного дослідження The Breakthrough Listen, проведеного американськими вченими.

Наразі воно є одним із найґрунтовніших в історії людства та вже охопило 1327 зірок. Протягом трьох років дослідники ретельно вивчали космос, намагаючись зафіксувати ознаки інопланетних технологій або перехопити комунікацію представників позаземної цивілізації.

Проте будь-які зафіксовані ученими незвичні явища мали земне походження.

Найбільше дослідження в історії

The Breakthrough Listen є проектом команди Університету Каліфорнії (Берклі). У його межах команда науковців намагається знайти відповідь на те, чи варто людству коли-небудь чекати на зустріч з прибульцями.

Проект має на меті оглянути 1702 зірки у межах 160 світлових років від Землі за допомогою двох телескопів у Західній Вірджинії та Австралії.

Перші результати вдалося отримати ще 2017 року – тоді вчені оглянули 692 зірки з переліку. Зараз телескопи вже опрацювали 1327 зірок – близько 80% з усього запланованого переліку. І, відповідно до передніх результатів дослідження, у космосі – тихо.

Вчені намагаються знайти докази присутності іншої цивілізації на основі «технопідписів» – потужних електромагнітних сигналів, які відрізняються від природних спалахів випромінювання. Вони можуть лишитися від інопланетних комунікацій та двигунів.



За три роки дослідження астрономи просканували та відфільтрували мільйони радіоканалів. Однак єдині сигнали, які вдалося отримати телескопам Green Bank та Parkes, мали земне походження. Вони були викликані мобільними мережами, сигналами супутників, що літають над планетою або ж мали інше, однак таке ж прозаїчне, походження.

«Ми не знайшли жодних свідчень існування позаземної цивілізації. Проте я не втрачаю надії. Існує ще багато зірок, які потрібно вивчити. Можна розглянути також інші способи дослідження», – зазначив Денні Прайс, астроном з Університету Каліфорнії та учасник проекту Breakthrough Listen.

Учені не виключають можливості того, що сигнал просто не вдалося виявити з першого разу. Вони виклали результати спостережень у вільний доступ та запрошують усіх охочих ще раз їх перевірити.

«Інші можуть переглянути дослідження ще раз і перевірити, чи не пропустили ми чогось», – прокоментував Прайс.

Інші можливості

Попри невтішні прогнози, команда The Breakthrough Listen не виключає можливість того, що ознаки існування інопланетян вдасться знайти поблизу однієї з зірок, що лишилися.

Особливо великі сподівання покладають на зону, у якій розташовано Зорю Тігардена. Невеличка, створена з газу зірка, перебуває на відстані 12,5 світлових років від Землі.

Як зазначають вчені, у зоряній системі існують дві планети, що подібні до Землі. Вони

мають скелясту поверхню та розташовані у придатній для життя зоні зіркової системи, а отже – їхня поверхня, ймовірно, є достатньо теплою для того, щоб там була вода у рідкому стані.

Обидві планети функціонують за принципом синхронного обертання (також відомого як припливне захоплення), і постійно повернуті до зірки одним і тим самим боком.



За словами Матіаса Зехмейстера, вченого з Інституту астрофізики при Геттінгенському університеті, обернені до зірки боки планети, ймовірно, мають середню температуру близько 20 градусів за Цельсієм. Це робить їх потенційно придатними для життя.

«Вони можуть бути придатними для життя, якщо мають атмосферу», – зазначив науковець.

Примітно, що зоря Тігардена є 24 за близькістю зорею до Сонця. Вчені планують детальніше вивчити її за допомогою нових, більш просунутих телескопів. Одним з таких має стати наступник Hubble – James Webb Spacetelescop – який має бути запущений 2021 року.

Команда The Breakthrough Listen також планує у майбутньому розширити перелік частот, типів сигналів та збільшити радіус дослідження.

Інопланетяни на Землі

З огляду на вже наявні результати праці, поки що можливість близького контакту видається малоймовірною. Хоча історія знає чимало випадків так званих «відвідувань» планети прибульцями.

Найвідомішим з них є Розвеллський інцидент, що стався 1947 року. Cаме він поклав початок багатьом конспірологічним теоріям та бурхливим обговоренням.

4 липня фермер Вільям Брейзел відшукав у містечку Розвелл, Нью-Мехіко, уламки дивного літального апарату. Вони були нібито виготовлені з якогось дивного легкого матеріалу та мали на собі дивні ієрогліфи, схожі на китайські або індійські.

Зі своєю знахідкою Брейзел звернувся до військових. Ті, прибувши на місце події, визнали, що «численні чутки стосовно літальних тарілок підтвердилися», проте не могли сказати напевно, звідки ці тарілки походять.

Майже одразу після цього преса зарясніла заголовками про те, що знахідка – космічний корабель прибульців. Однак військові швидко спростували оприлюднену раніше інформацію і зазначили, що знахідка була лише метеозондом.

Цей висновок підтвердило і розпочате 1994-го року розслідування інциденту. За його результатами, знахідка Брейзела не мала жодного стосунку до відвідин Землі прибульцями.

Проте поясненню повірили далеко не усі, особливо після того, як 1995-го року Рей Сантіллі опублікував так зване документальне відео «Розтин інопланетянина – факт чи вигадка?», на якому нібито зображено розтин прибульця, що загинув 1947 року. Відтоді повідомлень про НЛО значно побільшало.

Так, 2001 року близько 15 осіб у Нью-Джерсі заявили, що бачили у небі дивні вогні V- подібної форми. Примітно, що у той момент у небі не було жодних літаків чи військових літальних апаратів, що могли б теоретично викликати феномен, тож НЛО лишилося чи не єдиним поясненням.

Ще один підозрілий випадок трапився 2006 року – рейс номер 446 готувався до вильоту до Північної Кароліни з аеропорту О’Хара в Чикаго, коли співробітник United Airlines помітив у небі темно-сірий металічний літальний корабель, що пролітав над воротами C17.Про те, що бачили дивний феномен, того дня загалом повідомили 12 осіб – як працівники аеропорту, так і випадкові свідки.

За словами очевидців, НЛО перебував у небі близько п’яти хвилин, а потім стрімко гайнув угору, через що лишилася «дірка» у хмарах.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus