USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Чумацький шлях продовжує рости?
Чумацький шлях, ймовірно, продовжує зростати зі швидкістю 500 метрів в секунду. Такий висновок вчені зробили, спостерігаючи за іншими галактиками, схожими на нашу, інформує Платформа.

Чумацький шлях налічує, як мінімум, п’ять основних рукавів, і містить від 200 млрд до 400 млрд зірок. Точно оцінити розміри нашої галактики досить важко, оскільки ми не можемо подивитися на неї ззовні, проте астрономи припускають, що її діаметр досягає 100 тис. світлових років. Однак при цьому вчені знаходять й об’єкти, такі як Pal 4, які «відлетіли» від галактичного центру на 200 тис. світлових років. Крім того, на зовнішньому краї диска знаходяться сфери активного зореутворення, і моделювання передбачає, що нові зірки будуть поступово збільшувати розмір галактики.

Однак все ж через те, що наша планета перебуває всередині Чумацького шляху, ми не можемо простежити, як саме змінюються його межі. Частково вирішити цю проблему можна непрямим методом, спостерігаючи за галактиками, схожими на нашу.

Щоб з’ясувати, чи стають аналоги Чумацького шляху більше з часом, Христина Мартінез-Ломбійа з Канарського інституту астрофізики разом з колегами вивчила дані про інші галактики, отримані оптичним телескопом SDSS і обсерваторіями GALEX і Spitzer. Вчені реєстрували випромінювання і вертикальний рух зірок на околиці галактичних дисків, щоб зрозуміти, скільки часу їм знадобиться для того, щоб зміститися з початкових позицій, а також як при цьому зміниться форма галактик.

На основі спостережень команда дослідників розрахувала, що аналоги Чумацького шляху ростуть із середньою швидкістю 500 метрів в секунду. «Чумацький шлях вже і так досить великий. Однак наша робота показує, що принаймні видима його частина повільно збільшується через зірки, що формуються на околицях. Це не швидкий процес, але якби ми змогли злітати в майбутнє і подивитися на галактику через 3 млрд років, ми би побачили, що вона виросла на 5%», – пояснює Мартінез-Ломбійа.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus