USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Чому так важко «прихлопнути» муху
Учені з Каліфорнійського технологічного інституту з’ясували, як мухам вдається уміло уникати ударів мухобойки.

Фахівці за допомогою відеозаписів з’ясували, що врятувати своє життя мусі допомагає швидкодія мозку і уміння заздалегідь планувати свої дії. При цьому комахи швидко встановлюють, звідки надходить загроза, і уміло готують шлях до відступу.

За словами учених, щоб привести своє тіло в повну готовність до польоту, мусі потрібно всього 0,1 секунд. За цей відрізок часу муха встигає перемістити свій центр тяжіння в таке положення, що дозволяє простим розтисненням кінцівок ухилитися від загрози.

Наприклад, відеозапис показав, що, якщо мухобойка (під час експерименту - чорний диск діаметром 14 сантиметрів) наближається спереду під кутом 50 градусів до мухи, що стоїть в центрі невеликої платформи, муха пересуває свої середні ноги вперед і нахиляє тіло назад, а потім згинає і розгинає свої ноги для стрибка назад. Коли ж вона бачить, що наближається загроза зі спини (поле зору мухи - майже 360 градусів), муха переміщує свої середні ноги трохи назад. При загрозі збоку муха не рухає своїми середніми ногами, але нахиляє все своє тіло в протилежному від загрози напрямку до того, як здійснить свій рятівний стрибок.

Що характерно, в положення боєготовності мухи можуть привести себе з практично будь-якої позиції - під час годування, руху та навіть спаровування.

При цьому, щоб розправитися з мухою, до неї потрібно поволі підкрастися і завдати удару мухобойкою по тому місцю, що знаходиться попереду неї.

Джерело: Caltech.edu
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus