USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Чому німкені почали говорити низьким голосом
Чим нижчий голос - тим більше успіх? У Німеччині вчені встановили істотна зміна: емансипація змушує жінок звучати по-іншому. По природі жіночі голоси вище чоловічих і відрізняються від них приблизно на октаву. Голос дорослої жінки звучить на частоті приблизно 220 герц, дорослого чоловіка - близько 110 герц. Але за останні десятиріччя ця дистанція скоротилася. Принаймні, в Німеччини.

Чим це пояснюється - йдеться у матеріалі Deutsche Welle.

Низький голос у жінки: анатомія ні при чому

Вчені з Лейпцігського університету встановили значне зниження висоти голосу у німкень. За останні 20 років, за їх спостереженнями, жіночі голоси стали майже в два рази нижче, незважаючи на відсутність змін у будові голосового апарату. Новий результат: 165 герц - середній показник частоти жіночого голосу. Висота чоловічих голосів при цьому залишилася на колишньому рівні.

В рамках масштабного дослідження, що стосується таких поширених хвороб цивілізації, як діабет, ожиріння або інсульт, вчені з університетської клініки в Лейпцигу обстежували протягом одного десятиліття кілька тисяч чоловік у віці від 40 до 80 років і провели порівняльний аналіз не тільки різних медичних показників, але і голосових проб.

Спочатку вони виходили з того, що жіночі голоси могли стати нижче під впливом змін у фізіології, поступового збільшення зростання середньостатистичної жінки в Німеччині або порушень гормональної системи. Але в ході порівняння результатів дослідження вплив цих факторів все ж не підтвердилося. І те, що куріння могло сприяти поширенню низьких голосів серед жінок у такому масштабі, теж не було науково доведено. Серед учасників дослідження були ті, хто не курив, хто курив, а також хто курив і кинув. Хоча куріння і робить голос хрипким, після відмови від цієї шкідливої звички він відновлюється. Довелося визначати діагноз "методом виключення".

"Можна говорити про те, що жінки по-іншому використовують свій голос, - пояснює висновок, до якого прийшли вчені, один з авторів дослідження, професор фоніатрії Міхаель Фукс (Michael Fuchs). - Біологічно цей феномен не можна обґрунтувати: анатомічні дані у них такі ж, як і у жінок 50 років тому. Але сьогодні жінки кажуть в більш низькому регістрі".

Емансипація впливає на жіночий голос

І роблять вони це, впевнені вчені, несвідомо. Виною тому - зміни у сприйнятті гендерних ролей. "Сучасна жінка - сама собі господиня. Їй більше не потрібен захисник і покровитель. На підсвідомому рівні жінка підлаштовується під свій змінився образ у суспільстві", - відзначає Міхаель Фукс в інтерв'ю радіостанції Deutschlandfunk. Виходить, чим більше жінка эмансипирована, чим успішніше і впевненіше в собі вона, тим нижче її голос.

І якщо раніше запрограмований природою тонкий голос жінки сигналізував про її потреби в захисті, то тепер вона сама прокладає собі дорогу в світі, де домінують чоловіки. Низький голос при цьому - ефективний інструмент: він, як запевняють психологи, сигналізує про пробивном характер, надійності та компетентності.

Звичайно, певний вплив має культура, соціальний устрій та гендерні очікування у тому чи іншому суспільстві. Наприклад, в Японії високий, тонкий жіночий голос вважається ідеалом краси, тому в глобальному порівнянні у японок, і азіаток загалом, голоси набагато вище, ніж у інших представниць прекрасної статі, наводить приклад учений. А у жінок зі Скандинавії - найнижчі голоси в світі. Втім, за скандінавкам закріпився імідж справжніх емансипе.

Використовувати голос по-розумному

Ще в 1970-е роки американський психолог Альберт Мейерабиан встановив, що ефект, який людина робить на інших в усній комунікації, на 38 відсотків залежить від його голосу.

Низькі, хрипливі голосу і жінки, і чоловіки сприймають як більш приємні. Дуже високі, тонкі голоси асоціюються у багатьох із наївністю, дратівливістю і невпевненістю в собі. У професійному середовищі звучання голосу грає набагато більшу роль, ніж кілька десятиліть тому - співробітникам і клієнтам доводиться більше спілкуватися безпосередньо. Голос є свого роду акустичної візитною карткою.

Тим, хто хоче домогтися успіху, консультанти з питань кар'єри радять навчитися керувати своїм голосом, але не перестаратися при цьому. Голос повинен звучати по-діловому, дружньому, а головне - природно. Рекомендується дотримуватися середнього темпу мовлення з невеликими паузами. Велике значення має чітка артикуляція і гучність. Тим, у кого голос тонкий, слід зміцнювати за допомогою дихальних вправ і простих речень з безліччю голосних. Перед презентацією або важливою зустріччю краще випити теплого чаю, щоб розслабити голосові зв'язки, і зробити п'ять разів глибокий вдих і видих.

Професор з Лейпцига Міхаель Фукс закликає і жінок, і чоловіків не зводити все до автоматизму, а використовувати голос у всьому багатстві його відтінків. "Тоді ви будете ще успішніше, ніж зараз", - обіцяє вчений.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus