USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.55 41.70
  • PLN 10.40 10.67
Світ вражає: Червоне море виявилося древнішим, ніж вважали
Червоне море, як з’ясувалося, приблизно вдвічі древніше, ніж вважали раніше.

Про це свідчать результати дослідження міжнародної групи вчених, які були опубліковані в журналі Nature Communications, повідомляє Корреспондент.net.

Із геологічної точки зору, Червоне море, що знаходиться в рифтовій зоні на кордоні Африканської та Аравійської літосферних плит, дуже молоде.

Сучасні геологічні моделі припускають, що з часом, у міру розходження цих плит, на місці Червоного моря з’явиться новий океан зі своєю специфічною океанічною корою.

До цього часу не вдавалося встановити, наскільки зараз присутня новостворена океанічна кора в підоснові Червоного моря, так як вона не доступна для прямого спостереження через потужні нашарування солі і крихких відкладень.

Саудівським дослідникам з Науково-технологічного університету імені короля Абдалли разом з колегами з Німеччини й Ісландії вперше вдалося визначити місця виходу океанічної кори на дні Червоного моря.

Щоб «побачити кору крізь сольове нашарування», дослідники об’єднали карти морського дна з гравітаційними і сейсмічними даними.

Як з’ясувалося, Червоне море має доволі просту геологічну структуру класичного молодого океану з вулканами, які розташовані по всій довжині розриву, масштаби якого повільно розширюються.

Зазначені характеристики є типовими для всіх серединно-океанічних хребтів, які розташовані в осьових частинах океанів по всьому світу.

Нова модель дозволила точніше датувати початок формування Червономорської улоговини. На думку вчених, Червоне море – не молодий, а цілком зрілий океанський басейн віком близько 13 мільйонів років.

Автори дослідження також підкреслили, що чіткіше уявлення, де знаходяться кордони літосферних плит, поліпшить розуміння регіональної сейсмічної активності.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus