USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Часів Колумба: археологи знайшли найстарішу англійську монету в Канаді
12 Листопада 2021 10:21
0
Польовий археолог, який проводив розкопки на сході Ньюфаундленду, виявив, можливо, найстарішу англійську монету, колись знайдену в Канаді.

Монета була викарбувана десь між 1493 та 1499 роками, коли Христофор Колумб подорожував з Європи до Центральної Америки.

Вільям Гілберт, головний археолог та інспектор історичної плантації Купідс-Коув, каже, що один із його колег знайшов срібну монету, додавши, що дослідження підтвердили, що вона була викарбувана десь між 1493 та 1499 роками.

«Це важливо, тому що це пробуджує вашу уяву. Коли ви дивитесь на цю штуку, просто запитайте: через скільки рук вона пройшла?» — сказав Гілберт в інтерв'ю. Монета, додав він, більш ніж на століття старша від самого поселення Купідс, заснованого в 1610 році.

Монета, відома як «напівгроат» Генріха VII, була викарбувана в Кентербері, Англія, понад 500 років тому. Гілберт сказав, що дійшов такого висновку після консультації з Полом Беррі, колишнім куратором Музею валюти Банку Канади.

На монеті зображено стилізований портрет короля Генріха VII і напис латиною. З іншого боку зображений хрест і королівський девіз, також латиною: «Я зробив Бога своїм помічником».

Монета була знайдена під 20 сантиметрами ґрунту неподалік північно-східної частини зони розкопок, одразу за залишками того, що колись було дерев’яним частоколом.

Плантація Купідс, заснована в 1610 купцем Джоном Гаєм, є найстарішим англійським поселенням в Канаді. Англійська колонія у Джеймстауні, штат Вірджинія, була заснована в 1607 році. До 1613 Гай і невелика група колоністів побудували кілька будівель, зокрема першу в Канаді тартак (пильню) і пивоварню.

Вільям Гілберт виявив місце, де була плантація Купідс, в 1995 році, і в травні 2011 року вона була оголошена історичним місцем. На той час на цьому місці було виявлено понад 150 000 артефактів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus