USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Бурштинова людина: вчені виявили незвичайне поховання з сотнею прикрас
При дослідженні стародавніх стоянок епохи енеоліту на західному березі Онезького озера, вчені знайшли унікальне поховання древньої людини з безліччю бурштинових прикрас.

Людина, високого соціального статусу, була похована у вузькій овальної ямі, суцільно посипаній ритуальної червоною фарбою – охрою, повідомляє Новое Время.

При розчищенні могили було виявлено близько 140 бурштинових прикрас прибалтійського походження – гудзики-нашивки, підвіски, диски. Раніше ані в Карелії, ані в сусідніх північно-західних регіонах РФ поховань з подібним величезною кількістю бурштинових прикрас не знаходили.

Бурштинові гудзики розташовані рядами «лицьовою стороною вниз і були нашиті на шкіряне покривало, яким був укритий померлий. По краях могили бурштинові прикраси розташовувалися так щільно, що утворювали два яруси. Деякі типи бурштинових прикрас, виявлених у похованні, раніше знаходили тільки в одиничних екземплярах в Східній Прибалтиці, але не в похованнях, а при розкопках древніх стоянок».

Судячи з наконечнику з кременю, виявленому поруч, в могилі був похований чоловік. В ході більш детального дослідження поховання вдалося зафіксувати деталі незвичайного похоронного ритуалу: поверх тіла померлого було покладено дрібні крем’яні сколи зі зброї.

На території Карелії поклади кременю невідомі, тому вироби з такого матеріалу стародавні люди отримували шляхом обміну. За аналогіями з подібними бурштиновими прикрасами, виявленими на стоянках Східної Прибалтики, вік відкритого поховання становить близько 5500 років.

Починаючи з епохи мезоліту в лісосмузі Європи стародавні люди ховали померлих на родових кладовищах. Виявлене ж в околицях Петрозаводська поховання з багатим похоронним інвентарем є поодиноким.

Крім того, деякі з виявлених бурштинових прикрас, знайдені в могилі, раніше на території Східної Європи не знаходили. Не виключено, що в могилі був похований торговець зі Східної Прибалтики, який прибув на західний берег Онезького озера для придбання (в обмін на бурштин) сланцевих знарядь.
Коментарів: 1
Хехе Показати IP 27 Серпня 2021 11:34
То напевно якогось полішука так поховали всього у бурштині.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus