USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Божевільний борсук. Виявили кістки дивного звіра часів динозаврів
Міжнародна група дослідників на чолі з Девідом Краузе виявила кістки незвичайного ссавця, який жив на Мадагаскарі 66 млн років тому.

Дослідники з Денвера музею природи і науки назвали тварину розміром з кішку «божевільним звіром» — Adalatherium, пише НВ.

Опис нового ссавця заснований на майже повному кістяку, який разюче добре зберігся. Скелет є найбільш повним для будь-якого мезозойського ссавця, виявленого в південній півкулі.

Краузе сказав, що «з нашими даними про скелетну анатомію всіх живих і вимерлих ссавців, важко уявити, що такий ссавець, як Adalatherium, міг еволюціонувати; він згинається і порушує безліч правил».

Хоча реконструкція може призвести до думки, що Adalatherium був просто древнім борсуком, його «нормальність» всього лише зовнішня. Його скелет вчені описують як «дивовижний». У цієї тварини є особливості морди (кістка septomaxilla), яку не бачили протягом ста мільйонів років в лінії, що веде до сучасних ссавців.

«Його носова порожнина демонструє дивовижну мозаїку рис, деякі з яких дуже стандартні для ссавців, але деякі з яких я ніколи не бачив ні в кого раніше», — заявив Краузе.

У Adalatherium було більше отворів на морді, ніж у будь-якого відомого ссавця, отвори служили проходами для нервів і кровоносних судин, забезпечуючи кров’ю дуже чутливу морду, яка була покрита вусиками. І є одна дуже велика діра на вершині його морди, в цьому просто немає ніякої паралелі з жодним відомим ссавцем, живим або вимерлим.

Зуби Adalatherium сильно відрізняються по конструкції від будь-яких відомих ссавців. У його хребта було більше хребців, ніж у будь-якого мезозойського ссавця, а одна з його ніг була дивно вигнута. Крім того, більшість ссавців, які жили поруч з динозаврами, були набагато меншими, в середньому розміром з мишу.

Вчені вважають, що для захисту від хижих динозаврів Adalatherium міг закопуватися в землю. На думку дослідників, ця здатність може пояснити, як тварина розвинулася до такого розміру.

Автори роботи відзначають, що виявлення рештків Adalatherium стане «переломним моментом» і допоможе заповнити прогалини у вивченні еволюції древніх тварин — особливо тих, що жили на південь від екватора. Підряд ссавців, які мешкали на суперконтиненті Гондвана — гондванатеріі, — раніше в основному були відомі тільки за фрагментами щелеп, зубів і черепів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus