USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Бойова зброя: під Грюнвальдом знайшли сокири часів знаменитої битви 1410 року
Дві добре збережених середньовічних бойових сокири і кілька десятків інших артефактів були виявлені на колишньому полі битви під Грюнвальдом.

У масштабних розкопок, які розпочалися з послабленням карантину і закінчилися в суботу, 29 серпня, взяли участь 70 археологів, повідомляє Новое Время.

Директор музею Грюнвальдської битви, доктор Ф. Шимон Дрей заявив, що, знайдені бойові сокири – це археологічна сенсація, принаймні, в національному масштабі.

«За сім років наших археологічних досліджень у нас ніколи не було такої захоплюючої, важливої і так добре збереженої знахідки», – підкреслив він.

Сокири в такому хорошому стані, що збереглися навіть заклепки для кріплення до рукояті.

«Контекст цих знахідок, попереднє датування 15 століттям і типологія сокир ясно вказують на те, що вони мають пряме відношення до Грюнвальдської битві 15 липня 1410 року», – оцінив він.

Працівники музею не розкривають точне місцезнаходження цього відкриття, тому що, на їхню думку, там можна було знайти місце більшого зіткнення, а в землі є інші артефакти.

Під час пошуків в полях навколо Грюнвальда в цьому році також був знайдений фрагмент рукояті середньовічного корду, тобто довгого ножа, типової зброї простолюду в середні віки, а також кілька десятків інших предметів, в основному наконечники стріл.

Вперше дослідження не було міжнародним через пандемію коронавірусу. У попередні роки в них брали участь ентузіасти з інших країн Європи, в тому числі з Данії, Норвегії та Литви.

За минулі сезони було знайдено більш як 1,5 тисячі артефактів, з яких не менше 150 можуть мати пряме відношення до битви 1410 року. Це в основному частини наступального і оборонного озброєння, наконечники стріл з луків та арбалетних болтів, частини лицарських мечів і поясів, кінські шпори і тевтонські монети.

Поки що найбільш цінними знахідками були дві тевтонські застібки з готичним написом «Ave Maria», на яких застібалися плащі, і середньовічна печатка із зображенням пелікана, що годує кров’ю своїх дитинчат.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus