USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Біля української станції в Антарктиді сніг став малинового та зеленого кольору. Фото
Поблизу станції «Академік Вернадський» українські вчені знову спостерігають за таким явищем, як «цвітіння» снігу.

Про це інформує пресслужба Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ), передає ТСН.

Цього року сніг замість білого став зеленим та малиновим. За словами вчених, таке забарвлення з’являється внаслідок розвитку мікроскопічних водоростей – рафідонем та хламідомонад сніжних.

«Вони розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом всієї тривалої зими. Коли погодні умови стають сприятливими, спори починають проростати», – розповідають полярники.
Вчені зазначають, що «цвітіння снігу» сприяє зміні клімату. Через забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Як наслідок у ньому розвивається дедалі більше яскравих водоростей, від чого танення пришвидшується ще більше.
Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий пригадав, що торік інформацію про малиновий сніг біля української станції поширили не лише всі українські, а й світові медіа та наукові пабліки.
«Завдяки такій популярності цю новину побачили вчені з британського Університету Кембриджу й запропонували НАНЦ спільне дослідження: визначити, яка ж площа Антарктиди влітку вкривається кольоровим снігом», – сказав Дикий.
Дослідження розпочнуть незабаром. Воно відбуватиметься через верифікацію на місці супутникових знімків. Вчені переконані, що результати цієї роботи дозволять по-новому оцінити масштаб танення антарктичних снігів внаслідок глобального потепління.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus