USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Біля місця гибелі Помпеї знайшли дивне чорне скло. Ним виявився мозок жертви вулкану
Археологи на місці виверження вулкана Везувій в 79 році до н.е., яке поховало місто Помпеї, знайшли залишки чорного матеріалу в черепі, як вважається, 25-річного чоловіка.

Дослідники вважають, що висока температура перетворила мозок жертви на скло. Про це повідомляє ТСН.

Вперше останки були виявлені в 1960-х роках в Collegium Augustalium в місті Геркуланумі, що поруч з Помпеями, але лише через багато років тіло повністю дослідили.

Судячи з того, в якій позі був загиблий, катастрофа заскочила чоловіка, коли він спав.

П’єр Паоло Петроній, провідний автор дослідження, розповів в листі Fox News: «Збереження древніх останків мозку – надзвичайно рідкісна знахідка, але це перші знайдені в історії мозкові останки, вітрифіковані температурою у близько 500 градусів під час виверження вулкана».

Петроній вважає, що жертва могла бути наглядачем будівлі, яка використовувалася для поклоніння колишньому імператорові.

Водночас дослідник розповів The Guardian, як вдалося зробити відкриття. Він сказав, що «помітив щось блискуче в голові», оглядаючи тіло. Оскільки це було лише в черепі жертви, він прийшов до висновку, що це можуть бути «перетворені в скло залишки мозку» – те, що ніколи не знаходили у жертв цього руйнівного виверження.

Вважається, що ця жертва Везувію померла миттєво, коли гарячі гази, попіл та уламки заполонили місто. У той чай як вулиці Помпеї були поховані під попелом та пемзою, Геркуланум вразили пірокластичні потоки – розпечені хмарами газу і сміття.

Тим часом гігантський вулкан, розташований у Єллоустонському національному парку в США, може прокинутися та принести спражню катастрофу. Він вивергається з періодичністю раз на 600 тисяч років. Відтоді, як це трапилося востаннє, минуло вже 640 тисяч років. Його виверження може спричинити тривалу вулканічну зиму, протягом якої глобальна температура опуститься, а людство не зможе вирощувати рослини на Землі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus