USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Бензин – з повітря: технологія, яка зупинить зміни клімату
Команда вчених з Гарвардського університету, США, та компанія Carbon Engineering 7 червня оприлюднили інформацію про те, що вони знайшли дешевий та достатньо простий спосіб звільнення атмосфери від забруднення вуглекислим газом, повідомляє ZiK з посиланням на theatlantic.

У разі успішної реалізації цієї технології, вона може змінити погляди людини на проблему зміни клімату та надати людям новий інструмент у боротьбі з глобальним потеплінням планети.

Дослідження, здається, втілило у реальність технологію зі сфери наукової фантастики. Воно дає змогу припустити, що зовсім згодом людина зможе виготовити бензин та реактивне паливо лише з вапняку, водню та повітря. Дослідження натякає на можливість будівництва мережі вуглецевих скрубберів, здатних видаляти парникові гази безпосередньо з атмосфери.

Перш за все, нова технологія особлива тим, що обіцяє дешево позбутися вуглекислого газу. Ще у 2011 році експертна група оцінила, що вилучення метричної тонни вуглекислого газу з атмосфери коштуватиме не менш як $600.

У новому документі йдеться про те, що нова технологія вилучить ту саму тонну щонайменше за $94 і не більш як за $232. Що означає: очищення від викидів вуглекислого газу, спричинених спаленням галону бензину, коштуватиме від $1 до $2,50.

«Якщо ці витрати реальні, ця технологія відіграє важливе значення у стабілізації клімату», – сказав Кен Кальдейра, старший науковий співробітник Інституту Карнегі.

Команда опублікувала свої результати минулого четверга у Joule, новому американському науковому журналі.

«Ми створили процес безпосереднього захоплення повітря, який базується на існуючих у світі технологіях», – говорить Девід Кейт, професор прикладної фізики Гарвардського університету та провідний автор нового дослідження.

Кейт також є засновником та виконавчим директором Carbon Engineering, компанії, фінансованої Біллом Гейтсом для дослідження способів прямого видалення вуглекислого газу з атмосфери.

Компанія Carbon Engineering зазначає, що технологія, оприлюднена на минулому тижні, вже була реалізована на невеликому пілотному заводі у Сквоміш, Британська Колумбія, США. У даний час компанія шукає фінансування для будівництва заводу промислового масштабу.

Процес складається з трьох основних кроків.

Спершу, зовнішнє повітря втягується контактними фільтрами заводу та піддається впливу лужної рідини. Ці фільтри нагадують промислові градирні. Вони мають великі вентилятори для поглинання повітря з навколишнього світу та облицьовані гофрованими пластмасовими конструкціями, які дозволяють якнайбільшій кількості повітря контактувати із рідиною. В градирні повітря покликане охолодити рідину; проте у цьому проекті повітря має вступати у контакт з сильною основою.

Далі рідина, що містить вуглекислий газ, потрапляє на завод, де проходить ряд хімічних реакцій, щоб відокремити основу від кислоти. Рідина заморожується у вигляді твердих гранул, повільно нагрівається й перетворюється у суспензію.

І нарешті, двоокис вуглецю поєднується з воднем й перетворюється на рідкі види палива, включаючи бензин, дизельне паливо та реактивне паливо. Це у певному сенсі є найбільш традиційним аспектом процесу: нафтова компанія щодня перетворює вуглеводневі гази на рідкі види палива, використовуючи комплекс хімічних реакцій під назвою процес Фішера-Тропша. Проте у цьому й полягає діяльність Carbon Engineering: компанія може виробляти вуглецево-нейтральні вуглеводні.

Що це означає? Розглянемо приклад: якщо вашим автомобілем ви спалите газ Carbon Engineering, то викинете в атмосферу вуглекислий газ. Проте, оскільки цей вуглекислий газ виник з повітря, ці викиди не призведуть до появи нового CO2 в атмосфері. Також не потрібно буде використовувати нової нафти для створення палива для вашої машини.

Врешті-решт, аналогічний процес можна було б використати для поглинання парникових газів. Замість перетворення вуглекислого газу в рідке паливо, Carbon Engineering може глибоко закачувати його в землю, зменшуючи цим самим кількість газу в атмосфері. Проте це не дасть Carbon Engineering жодного продукту, який можна буде продавати, тому наразі компанія орієнтується лише на створення вуглецево-нейтрального палива.

Зовнішні експерти оптимістично зустріли винахід Кейта та його колег, проте наголосили на тому, що слід детально розглянути вартість та процес, описаний в документі. Консенсусна реакція була такою: «Хм! Сподіваємося на те, що це спрацює!».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus