USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Айсберг вагою 11 млн тонн загрожує селищу
Айсберг вагою 11 млн тонн дрейфує поруч із селом на західному узбережжі Гренландії. Якщо від нього відколеться шматок - населений пункт накриє цунамі.

За словами датських метеорологів, льодовик завширшки 198 м, завдовжки - як два футбольних поля і заввишки 91 м. Що відбуватиметься далі з велетенською горою льоду, залежить від погоди, пише Gazeta.ua з посиланням на Fox News.

"Айсберги для нас не дивина. Але льодовик з розмірами гори приплив до наших берегів уперше", - каже Сусанна Еліассен, член сільської ради Іннаарсуіте.

Сильний вітер може віднести айсберг у море Баффіна. Інший варіант - теплі дощі розтоплять льодовик і від нього відколеться великий шматок. Хвиля, викликана падінням крижаної гори у воду, затопить місто.

"Це не мирний льодовик", - каже Йорг Шефер, дослідник клімату в обсерваторії Землі Ламонт-Догерті Колумбійського університету.

33 осіб переселили у безпечніші місця всередині країни. Інших попросили забрати від айсберга свої човни.

"Ми дуже занепокоєні та боїмося", - каже Карл Петерсен, голова сільської ради в Іннаарсуіте.

У червні минулого року землетрус викликав цунамі в районі села Нуугааціак. Тоді змило 11 будинків і загинули чотири людини. На відео, розміщеному в мережі, видно, як жителі тікають, а хвилі знищують їхні будинки.

Тим часом жителі уважно стежать за прогнозом погоди. Наступного тижня в цьому районі будуть відносно спокійні вітри. У неділю 22 липня прогнозується дощ, який може станти вирішальним для місцевих жителів.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus