USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Австралійські вчені виявили 2500-річну мумію у «порожній» труні
Раніше припускалось, що труна була порожньою або зі сміттям.

Австралійські учені знайшли 2500-річну мумію у єгипетській труні. Труна, придбана Сіднейським університетом 150 років тому, була недоторканою у музеї Ніколсона і ніколи не вивчалася. Про це повідомляє ТСН.

Але наприкінці минулого року дослідники, знімаючи кришку труни, знайшли залишки мумії.

"У записах раніше повідомлялось, що труна була порожньою або зі сміттям", – сказав Джеймі Фрейзер, провідний слідчий і старший куратор у музеї.

Саркофаг, один із чотирьох давніх і хитромудро спроектованих трун придбав близько 1860 року Чарльз Ніколсон, колишній канцлер Сіднейського університету.

Фрейзер зазначив, що початкове дослідження вказувало на залишки однієї дорослої людини, ймовірно, віком 30 років. Ієрогліфи показують, що мумія, яка датується 600 р. до н.е., була жрицею на ім`я Мер-Нейт-іт-ес. Зазначається, що тоді Єгиптом правили місцеві єгиптяни.

"Ми знаємо з ієрогліфів, що Мер-Нейт працювала у храмі Сехмет, левоголової богині. Є деякі підказки в ієрогліфах, а спосіб здійснення муміфікації та стиль труни розповідають нам про те, як цей храм Сехмет міг працювати", – сказав він.

Повідомляється, що минулого тижня було завершено точне сканування комп'ютерної томографії (КТ) та лазерне сканування з метою 3D-моделювання. Наразі експертиза змогла знайти декілька кісток, бинтів, фрагментів смоли та більше 7000 скляних кульок з похоронної хустки

Зазначається, що мумія була "сильно стурбована" і, ймовірно, гробницькі рейдери її пограбували, забравши дорогоцінні камені та амулет.

Відкриття пропонує ученим рідкісну можливість випробувати труп, який може допомогти розкрити таємниці навколо стародавнього Єгипту.

"Ми можемо почати ставити деякі інтимні запитання", – сказав Фрейзер. Так, учений хоче дізнатись за кістками щодо паталогій, дієт, хвороб, способу життя цієї людини, як тоді жили і помирали єгиптяни. Цілі мумії пропонують мало наукових переваг, оскільки вони зазвичай залишаються недоторканими.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus