USD 41.60 41.95
  • USD 41.60 41.95
  • EUR 41.60 41.95
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Астрономи знайшли підтвердження існування океану на Плутоні
За геологічними спостереженнями за поверхнею Плутона, вчені виявили, що він раніше був теплим, завдяки чому на поверхні існував рідкий океан.

Про це пише ТСН.

Сьогодні карликова планета Плутон обертається навколо Сонця на краю нашої сонячної системи, а температура її поверхні – мінус 192,2 – мінус 202,2 градусів за Цельсієм. Але нове дослідження показує, що це не завжди було так.

Дослідники довго думали, що Плутон зародився як крижана сфера, коли він утворився в поясі Койпера, де мешкають холодні темні об’єкти на краю нашої сонячної системи.

Деякі вчені також вважають, що під крижаною оболонкою Плутона знаходиться рідкий океан, товщина якого 400 км. Але вони думали, що він сформувався пізніше в історії Плутона, завдяки нагріванню і розпаду радіоактивних елементів у ядрі. Цього тепла могло бути досить, щоб розтопити лід і утворити підземний океан.

Коли космічний корабель НАСА «Нові горизонти» пролетів над Плутоном і його супутниками 2015 року, місія надала докладні зображення і дані, які кинули виклик науковим припущенням. Тепер, використовуючи геологічні спостереження за поверхнею Плутона, дослідники змоделювали і порівняли сценарії з гарячою і холодною формацією.

Вони заявили, що якби океан утворився під льодом, то були б помітні характерні стиснення на планеті. У той же час якби Плутон спочатку був гарячим і з рідким океаном, а потім замерз, тоді на його поверхні з’явилися б розширення.

«Ми бачимо багато свідчень розширення, але ми не бачимо жодних свідчень стиснення, тому спостереження більш узгоджуються з тим, що на Плутоні спочатку був рідкий океан», - кажуть вчені.

Незалежно від того, як утворився Плутон, сьогодні його океан підтримується теплом радіоактивного розпаду в скелястому ядрі карликової планети, а товста крижана оболонка ізолює океан під ним.

Ці дані також свідчать про те, що інші великі планети-карлики в крижаному поясі Койпера сформувалися аналогічним чином і спочатку мали підповерхневі океани. Це означає, що ці підземні океани могли взаємодіяти з кам’янистими матеріалами і могли навіть натякати на минулу потенційну населеність або унікальну хімію океану в своїй історії – але поки немає даних, що підтверджують це.

«Ми підозрюємо (грунтуючись на Землі), що рідка вода є важливим інгредієнтом. Ця робота передбачає, що рідка вода завжди була навколо Плутона, похованого під шаром холодного льоду. Це також означає, що вода могла хімічно взаємодіяти з кам’янистим ядром під океаном, даючи вам більше хімічних інгредієнтів для роботи. Чи це правильні інгредієнти? Ми не знаємо. Нам потрібно більше дізнатися про те, як утворюється життя, або як може сформуватися життя, щоб знайти ці відповіді», - додають вчені.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus