USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Астрономи виявили планету, на якій ідуть металеві дощі
Астрономи з університету Женеви стверджують, що на екзопланеті WASP-76b випадають металеві дощі.

Про це повідомляє changeua з посиланням на Nature.

За інформацією видання, вчені протягом 60 днів спостерігали за планетою за допомогою потужного телескопа (VLT) Європейської південної обсерваторії, розташованої в Чилі.

«Спостереження показують, що в атмосфері спекотної денної сторони WASP-76b міститься багато парів заліза. Частина цього заліза впорскується завдяки обертанню планети і атмосферних вітрам. Там залізо зустрічається з набагато більш прохолодною середовищем, конденсується, в результаті чого йде металевий дощ», – пояснила астрофізик Марія Роза Сапатеро Осоріо.

WASP-76b знаходиться на відстані близько 640 світлових років від Землі. Вона постійно звернена до своєї зірки однією стороною, подібно Місяцю. На денній стороні планети температура досягає 2100 градусів за Цельсієм, що призводить до випаровування металів.

Частина цих парів завдяки обертанню планети і атмосферних вітрам переноситься на більш холодну (1500 градусів за Цельсієм) нічну сторону, де вони конденсуються і випадають у вигляді залізного дощу.

Під час спостережень астрономи з’ясували, що на денний і нічний сторонах WASP-76b не тільки різна температура, а й різні хімічні процеси, що підтверджують лінії залізних парів на кордоні двох сторін планети. Це виявив спектрограф ESPRESSO, що знаходиться на телескопі VLT.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus