USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Астрономи сфотографували «передсмертні муки» зірки
Вчені стверджують, що відкрили абсолютно невідомий науці спосіб появи наднових на світ.

Загадкова низка яскравих спалахів, тривалістю всього в декілька днів, збивала з пантелику астрономів не одне десятиліття. І ось за допомогою космічного телескопа Кеплера вдалося розкрити їх секрет, передає Вокруг Света.

Вчені вважають, що це абсолютно новий спосіб перетворення вмираючої зірки в наднову. Цей тип назвали «світловим перехідним процесом, який швидко розвиваються» (FELT).

На відміну від інших телескопів, які поглядають в небо раз у кілька днів, космічне око Кеплера націлене на пошуки екзопланет і робить знімки кожні 30 хвилин. Це дозволило розглянути FELT в подробицях - смерть і народження зірки в рукаві спіральної галактики, віддаленої від Землі на 1,3 мільярда світлових років.

Раніше астрономи припускали, що FELT - це пост-світіння гамма-променів після потужного ядерного вибуху, або ж наднова, яка не відбулася, в подвійній системі.

Тепер зрозуміло, що низка яскравих спалахів викликана «передсмертними муками» зірки, яка скинула оболонку за рік до того, як перетворилася на наднову. Газовий кокон зловив вибухову енергію зірки в пастку і перетворив її в надзвичайно яскраве світло.

«Ми зібрали приголомшливу світлову криву. Ми виявили новий спосіб, яким можуть вмирати і розсіювати матерію в космосі багато масивних зірок», - прокоментував результати Армін Спас із НДІ в Балтіморі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus