USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Астрономи помітили зірку, яка дуже швидко «тікає» з Чумацького Шляху
19 Листопада 2019 14:11
0
Астрономи помітили зірку, яка прямує за межі Чумацького Шляху зі швидкістю понад 6 мільйонів кілометрів на годину.

Перед цим вона вступила в контакт з супермасивною чорною дірою в центрі галактики.

Як пише УНІАН, зірка рухається нетипово швидко. І через приблизно 10 мільйонів років вона остаточно вийде за межі Чумацького Шляху.

Після цього вона проведе решту свого життя, самотньо дрейфуючи в міжгалактичному просторі. Ще 30 років тому вчені передбачили, що чорні діри можуть викидати зірки з галактики з надзвичайною швидкістю. Але це перший подібний випадок, який вдалося зафіксувати.

«Ми відстежили подорож цієї зірки до центру нашої галактики, що вже досить захоплююче», – сказав астроном і професор Австралійського національного університету в Канберрі Гарі Да Коста.

Він разом з колегами з’ясував, що 5 мільйонів років тому зірка була частиною бінарної зіркової системи, яка підійшла надзвичайно близько до чорної діри Стрілець А в центрі Чумацького шляху. Маса цієї діри в 4 мільйонів разів перевищує масу Сонця.



Одна з двох зірок з наближенням до Стрільця А перейшла в бінарне партнерство з чорною дірою. Зрештою, вона буде поглинула. Але динаміка цих подій призвела до того, що її оригінальний партнер – інша зірка – була відштовхнута з надзвичайно високою швидкістю.

Цей процес називають механізмом Хілла. Він названий на честь астронома Джека Хілла, який понад 30 років тому допустив можливість такого сценарію.

«Ця зірка рухається з рекордною швидкістю, в 10 разів вищою, ніж будь-яка інша зірка в Чумацькому Шляху включно з нашим Сонцем», – пояснив Да Коста. «В астрономічних масштабах зірка дуже скоро покине галактику. Вона дуже вірогідно вічно буде мандрувати в міжгалактичній порожнечі», – додав він.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus