USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Археологи знайшли аналог сучасних «лайків» з кам’яної доби
Прикраси з яєчної шкарлупи виявили у нетипових регіонах, і дослідники знайшли цьому пояснення.

Намистини зі шкарлупи страусового яйця були древньою версією лайків у соцмережах.

Археологи, що працюють у напівпустельному плато Кару на півдні Африки, вважають, що такі намистини використовувалися для зміцнення стосунків протягом понад 30 тисяч років, пише TСН.

Нове дослідження, опубліковане в Proceedings of the National Academy, детально описує, як групи мисливців-збирачів, які живуть в пустелі, дарували їх.

Теорія полягає в тому, що люди, які жили нижче в пустелі, дарували намистини сусідам з більш високих областях, де було більше опадів та ресурсів. Вважається, що таким чином вони підтверджували важливість стосунків.

У намистинах зроблені дірки, тож їх, ймовірно, нанизували на мотузочку.

Дослідники використали спеціальний аналіз, щоб визначити походження яєчної шкаралупи, і припустили, що нею користувалися як соціальною валютою.

Брайан Стюарт, доцент кафедри антропології і куратор Музею антропологічної археології сказавв: «Кружечки зі шкарлупи страусового яйця, зроблені як прикраси, в основному відігравали роль Facebook або Twitter кам’яної доби, підтверджуючи зв’язок з партнерами по обміну і одночасно попереджаючи інших про ці стосунки».

Антропологи вже знали, що мисливці робили прикраси зі шкарлупи страусових яєць. Втім виявлення намистин в гірських районах було незвичайним, тому що страуси зазвичай не живуть в таких умовах. Дослідники почали підозрювати, що людям, які мешкали там, подарували їх інші спільноти.

«Обмін намистинами міг би забезпечити доступ до важливих ресурсів для різних груп у часи потрясінь», – сказав Стюарт. Він пояснив, що 50 тисяч років тому клімат переживав величезні коливання, тому не випадково, що саме тоді з’явилася ця «соціальна валюта».

«Ці обмінні мережі можуть бути використані для отримання інформації про земельні ресурси, стан ландшафтів, тварин, рослинної їжі, інших людей і, можливо, партнерах по шлюбу», – додав він.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus