USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Археологи ідентифікували затонуле судно, яке знайшли у Дніпрі біля Запоріжжя. Фото
Корабель, який лежить на дні Дніпра і був досліджений археологами під час зимової експедиції, є вантажним судном або поромом.

Про це в Фейсбуці розповів археолог Дмитро Кобалія, повідомляє Укрінформ.

За його словами, про затонулий корабель знали ще в 70-х роках. Його виявили під час підводної експедиції. Корабель лежить на глибині 6 метрів, деякі його деталі були відірвані якорями і рибальськими сітями.

«Перед нами плоскодонне вантажне судно або пором, який має невелику осадку і хорошу вантажопідйомність. На річках досягти цього можна було завдяки широкому плоскому днищу, зробленому з соснових дощок. У нашому випадку у них різна ширина, а ось товщина близька 60 мм. Як правило, борти у таких човнів були невисокими, що визначалося висотою хвилі на водоймі. Залягає воно носом на захід», – йдеться у дописі.
Виходячи з даних, які вдалося отримати під час зимової підводної експедиції, ширина судна могла бути в районі 3 метрів, а довжина – понад 13. Після того, як судно затонуло, його корпус уткнувся носом в ґрунт, а кормова частина була підмита течією і зруйнувалася під власною вагою.
Зимові обстеження проводились безконтактним методом й археологічні розкопки не проводилися, більш детально про конструкцію судна сказати складно, особливо це стосується днища, яке знаходиться в піску.
Археолог повідомив, що пам’ятку можна датувати «в діапазоні XVIII – початок XX століття». Для точного датування потрібні знахідки або аналіз деревини.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus