USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Американські вчені обʼєднали мізки трьох людей в мережу без операційного втручання
Вчені з Вашингтонського університету створили систему, яка дозволяє приймати сигнал від мізків двох людей і передавати його третій людині без інвазивного втручання (операцій), пише the Бабель з посиланням на N+1.

Система називається BrainNet. Сигнали мізків двох людей, яких в рамках експерименту називають «передавачами», зчитують з допомогою електроенцефалограми. Потім ці результати передають в мозок третьої людини, так званого «одержувача». Для цього кору головного мозку стимулюють за допомогою коротких магнітних імпульсів.

В експерименті взяли участь 15 осіб, яких розділили на п'ять трійок. Кожній трійці необхідно було зіграти в гру, що нагадує тетріс: у грі з'являвся квадратний блок, який можна було перевернути, щоб заповнити ряд. Передавачі могли бачити ряд і знали, чи потрібно перевертати блок; при цьому одержувач ряд не бачив, але приймав рішення про те, перевернути чи блок, саме він.

За допомогою розробленого інтерфейсу одержувачам вдалося правильно розташувати фігуру у 81,25% випадків, що значно вище випадкового попадання. Крім того, одержувач навчився виділяти правильну відповідь на тлі шуму: для цього вчені попросили одного з учасників-передавачів давати навмисно неправильні відповіді.

Виявилося, що реціпієнта можна не тільки навчити приймати рішення на основі активності не свого мозку, але й визначати, яке з двох рішень правильне.

Методи передачі сигналів від мозку однієї людини до мозку іншої без інвазивного втручання вже розроблялися раніше, але вперше вдалося зробити подібний інтерфейс за участю більше двох осіб.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus