USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Американські білки-летяги стали світитися в темряві
Біологи виявили ще три види ссавців, які випускають видиме в ультрафіолеті флуоресцентне світіння - американських летяг (рід Glaucomys).

Хутро цих білок під ультрафіолетовим випромінюванням нагадує за кольором жувальну гумку, повідомляє Новое время з посиланням на National Geographic.

Нове відкриття робить цих білок одними з небагатьох відомих ссавців, які флуоресцують, тобто здатні поглинати світло одного кольору або довжини хвилі і випромінювати його в іншому.

За словами Паули Аніч, біолога з Нортлендского коледжу і старшого автора нового дослідження, відкриття відбулося зовсім випадково.

Аніч каже, що Джон Мартін, експерт в галузі лісового господарства і співавтор роботи, досліджував ліс Вісконсін вночі, використовуючи ультрафіолетовий ліхтар для сканування навісу на наявність лишайників, грибів, рослин і жаб, які іноді флуоресцують.

"Одного разу ввечері він почув білку-летягу у годівниці для птахів, направив на неї ліхтарик і був вражений, побачивши рожеву флуоресценцію", - розповідає Аніч.

"Я повинна визнати, що це відкриття трохи збентежило мене. Я намагалася помістити це в якійсь контекст, який могла зрозуміти. Це через дієти? Це місцеве явище?", - згадує Паула Аніч.

Щоб побачити, наскільки поширеною може бути ця риса, дослідники відправилися в Музей науки Міннесоти і Польовий музей у Чикаго, щоб вивчити шкури летяги. Білки-летяги Північної Америки (рід Glaucomys) - це три види тварин, які мешкають в лісах, від північного заходу до Канади і східної частині США до Центральної Америки. Команда зробила фотографії в видимому і ультрафіолетовому світлі, виміряла інтенсивність флуоресценції і порівняла результати зі звичайними білками.

Хоча нелітаючі білки не світилися, всі, крім одного екземпляра летяг, випромінювали схожий рожевий колір. Це було правдою, незалежно від статі або місцезнаходження тварини.


Умови низької освітленості напевно багаті ультрафіолетовим світлом, і зазвичай вважається, що ультрафіолетовий зір важливий для нічних тварин. Через це Аніч вважає, що рожеве світіння якось пов'язано зі сприйняттям і спілкуванням в нічний час. Рожевий колір також може допомогти летягам переміщатися по холодному, сніжному середовищі.

"Ця проблема може бути більш помітною в снігових умовах через високий коефіцієнт відбиття ультрафіолету від снігу. Якщо ця риса важлива для спілкування, сніг може надати їй імпульс", - говорить Аніч.

Вчені вважають, що летяги самі виробляють флуоресцентні речовини, а не беруть їх ззовні, наприклад, поїдаючи флуоресцентних п'явок. Надто вже великий ареал їх проживання і відсутня залежність від інших факторів.

"Урок полягає в тому, що з нашої точки денних приматів ми випускаємо з уваги багато аспектів спілкування і сприйняття тварин, які відбуваються в сутінках і вночі", - додала Паула Аніч.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus